Pierniki
Gotowanie ze stylem
Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierników polecam przepis na pyszne i szybkie pierniki oblane lukrem, które znikają z talerza w mig i świetnie prezentują się na stole wigilijnym. Doskonałe, aromatyczne i chrupkie. Pierniki można dowolnie udekorować zarówno lukrem jak i czekoladą, cukrowymi kuleczkami a także marcepanem. Ciasto na pierniki wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrawać najróżniejsze kształty. Polecam!
Pierniki z lukrem
Składniki na 70 pierników:
- Pierniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki stołowe miodu
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 g przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- Lukier na pierniki:
- białko z 1 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Pierniki:
- Masło wraz z cukrem przełożyć do rondla, po czym rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zagnieść ciasto dosypując w miarę potrzeby dodatkową ilość mąki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawać różne kształty za pomocą foremek do pierników.
- Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Piec około 7-8 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.
- Lukier na pierniki:
- Białko wymieszać mikserem z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie gotowy lukier przełożyć do szprycy i dekorować nim ciasteczka wedle uznania tworząc różnorodne wzory.