Barszcz wigilijny
Gotowanie ze stylem
Święta tuż tuż, warto przypomnieć sobie przepis na wigilijny barszcz z dodatkiem buraków, warzyw i aromatycznych przypraw. Niepowtarzalny smak świątecznej zupy podkreślają pieczone w piekarniku buraki. Trudno wyobrazić sobie święta bez tej potrawy. Najlepszym dodatkiem do barszczu są uszka bądź też paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami.
Barszcz świąteczny z pasztecikami z kapustą i grzybami
Składniki :
- Barszcz czerwony:
- 5 buraków
- 5 suszonych prawdziwków
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 1 duża marchew
- ½ małej łodyżki pora(bez liści)
- ½ sztuki małego selera korzeniowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- majeranek suszony
- 2-3 krople octu jabłkowego
- sól, pieprz
- Paszteciki (składniki na 10 sztuk)
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 200 g kapusty kwaszonej
- 1 cebula średniej wielkości
- 50 g kaszy gryczanej
- 5 suszonych prawdziwków
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Barszcz czerwony:
- Grzyby (do barszczu oraz do pasztecików) zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotować grzyby około 30 minut.
- Buraki owinąć w folię aluminiową (nieobrane w skórce), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
- Do garnka wlać 3 litry zimnej wody, wrzucić opłukaną i obraną włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować około 30 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Przestudzone buraki wyjąć z folii aluminiowej, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, po czym przełożyć do wywaru warzywnego. Dodać ugotowane grzyby, doprawić majerankiem, cukrem oraz octem jabłkowym do smaku.
- Barszcz ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawać najlepiej po kilku godzinach od przyrządzenia bądź następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
- Paszteciki
- Kapustę kwaszoną przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, a następnie gotować pod przykryciem 30-40 minut. Po tym czasie pozostawić kapustę na 10 minut w gorącej wodzie, po czym odcedzić i posiekać.
- Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. Grzyby oraz oczyszczoną cebulę posiekać na drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor, dodać kapustę, grzyby oraz kaszę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić razem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia.
- Ciasto francuskie pokroić na 10 równych części, na środek każdej z nich nakładać po 1 łyżce stołowej farszu, po czym zlepiać tworząc mały prostokąt. Na wierzchu pasztecików delikatnie naciąć 3 podłużne paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.