Sałatka ze szpinakiem i sezamem
Gotowanie ze stylem
Pyszna surówka ze szpinakiem, sezamem i ogórkiem kwaszonym. Przepis znalazłam kilka lat temu na stronie internetowej poświęconej diecie wegetariańskiej, po wielu różnych modyfikacjach surówka osiągnęła swój własny i niepowtarzalny smak. Polecam szczególnie jako dodatek do dań głównych, ryb lub mięs.
Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem kwaszonym, cebulą i prażonym sezamem
Składniki na 4 porcje :
- 250 g szpinaku typu baby lub zwykłe liście szpinaku
- 2-3 ogórki kwaszone
- 2 małe czerwone cebule
- 2 łyżki stołowe sezamu
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Szpinak przełożyć do miski, zalać wrząca wodą, odstawić na 1 minutę, następnie odcedzić na sicie; kiedy przestygnie pokroić na drobno.
- Do garnka wlać oliwę, wrzucić sezam i prażyć, aż nabierze rumianego koloru, uważając by się nie przypalił.
- Ogórek kwaszony obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać na drobno, dodać do szpinaku, następnie dodać sezam. Całość doprawić pieprzem do smaku i wymieszać.