Sernik z bezą
Gotowanie ze stylem
Przepis na wspaniały sernik z bezą i konfiturą morelową. Prezentuje się bardzo oryginalnie na stole, smakuje wyśmienicie. Sernik można przygotować na dowolnym spodzie biszkoptowym, z dodatkiem herbatników bądź na cieście kruchym. Dekorację bezy można urozmaicić posiekanymi pistacjami, orzechami bądź roztopioną czekoladą.
Sernik z bezą i konfiturą morelową
Składniki :
- Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego do sernika najlepiej tłustego
- 450 g serka mascarpone
- 5 jajek oraz 2 żółtka (2 białka do bezy)
- 32 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- Beza:
- 2 białka
- 120 g cukru białego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- garść posiekanych pistacji do dekoracji bezy
- 240 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Sposób przygotowania:
Masa serowa:
- Do miski włożyć zmielony ser twarogowy, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy . Następnie miksować całość przez 2 minuty. Wbijać po jednym jajku, miksując na wolnych obrotach około 15-20 sekund po każdym dodanym jajku; dodać żółtka, miksować jeszcze przez chwilę.
- Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 2 warstwy herbatników kakaowych. Masę serową przełożyć na spód z herbatników. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120-130 stopni i piec sernik jeszcze przez 60 minut.
- Wyjąć sernik z piekarnika, nałożyć konfiturę morelową i ponownie wstawić na 15 minut; w tym czasie przygotować bezę.
- Beza:
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier (powinny być jednakowe objętościowo) mieszając po około 15 sekund po każdej dodanej ilości. Nie ma możliwości przebicia piany, ponieważ dodatek cukru naturalnie utrwala pianę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Całość miksować jeszcze przez 5 minut. Na minutę przed końcem miksowania dodać mąkę ziemniaczaną.
- Wyjąć sernik z piekarnika, nałożyć bezę, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut (bez włączonego termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę jeszcze przez kolejne 30 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić w nim sernik, aż do całkowitego przestygnięcia. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.