Sernik z makiem

Prosty, szybki i bardzo efektowny serniko - makowiec. Kruchy spód, masa makowa z dodatkiem żurawiny i miodu, aksamitna masa serowa i pyszna polewa malinowa. Wszystkie warstwy sernika doskonale się ze sobą komponują. To ciasto ma w sobie składniki, które lubimy najbardziej: owoce, ser, miód i mak. Polecam!

Serniko-makowiec z sosem malinowym

Sernik z makiem

Składniki :

    Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • olejek migdałowy (9 g)
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
    Masa serowa:
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 200 ml śmietany 30%
    Dekoracja z malin
  • 0,5 kg malin
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
    Masa makowa:
  1. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na sicie o jak najdrobniejszych oczkach).
  2. Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodać je do masy makowej, zmiksować mikserem na małych obrotach ( białka najlepiej dodawać partiami).
  4. Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
    Masa serowa:
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, następnie dodać ser, całość zmiksować. Dodać płynną śmietanę, po czym ubijać mikserem około 2 minuty.
  2. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
    Wykończenie:
  1. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową.
  2. Masę serową nałożyć na mak.
  3. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Dekoracja z malin
  1. Maliny zmiksować na gładką masę. Następnie wymieszać je z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
  2. Gotową masę makową nałożyć na przestudzone ciasto, odstawić do stężenia.

Sernik z makiem

Zobacz także: