Placki ziemniaczane na słodko
Gotowanie ze stylem
Jak sami wiecie ziemniaki mają tak szerokie zastosowanie, że można wykorzystać je nie tylko do wielu różnych potraw, ale także jako samodzielne danie. Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele różnych sposobów: na słodko, na słono, z cebulą, placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, placki po węgiersku. Dziś na blogu przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane na słodko.
Placki ziemniaczane na słodko posypane cukrem
Składniki na 12 placków :
- 1 kg ziemniaków
- 3 pełne łyżki stołowe mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa cukru plus do posypania placków
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę oraz cukier i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 3 łyżki stołowe masy ziemniaczanej na każdy placek i wygładzić łyżką. Każdy placek smażyć po dwóch stronach na rumiany kolor.
- Placki ziemniaczane podawać posypane cukrem.