Ciasto czekoladowe z migdałami
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z migdałami. Smakuje wyśmienicie posypane cukrem pudrem i podawane ze świeżymi owocami. Jest to ciasto ala brownie, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i delikatne. Polecam jako szybki deser.
Ciasto brownie z czekoladą i migdałami
Składniki :
- 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 3 łyżki wody
- 180 g zmiękczonego masła oraz 20 g do posmarowania formy
- 150 g cukru
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g migdałów sparzonych wrzątkiem i posiekanych na drobno
- 30 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 5 jajek
- Dekoracja:
- cukier puder do posypania
- świeże owoce: borówki i truskawki
- Dodatkowo:
- tortownica z otwieranym dnem o średnicy 21-23 cm
Sposób przygotowania:
- Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, następnie podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodać cukier, rondel zdjąć z ognia i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Porcjami dodawać masło, mąkę i mielone orzechy stale mieszając. Następnie dodawać żółtka jedno po drugim energicznie miksując całość za pomocą miksera.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać je do masy czekoladowej, następnie dodać posiekane migdały i wymieszać.
- Tortownicę nasmarować masłem, przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię za pomocą łyżki.
- Ciasto wstawić do piekarnika na 40-45 minut, aż jego powierzchnia będzie twarda i popękana.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Po 30-40 minutach wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
- Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować dowolnymi owocami np. borówkami, truskawkami bądź malinami.