Trójkąty z pastą z tuńczyka

Wyprawy plenerowe już w pełni! Aby miło spędzić czas, wystarczy zabrać dobry humor i trochę jedzenia. Do koszyka najlepiej schować sałatki, owoce, chłodniki, napoje oraz kanapki, polecam trójkąty z pieczywem tostowym i pastą z tuńczyka – smaczne, proste i niezbyt czasochłonne.

Kanapki z pastą z tuńczyka i jajka ze świeżymi pomidorami

Trójkąty z pastą z tuńczyka

Składniki na 4 porcje:

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 żółtka ugotowanych na twardo jaj
  • 1 mała cebula
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 4 liście sałaty
  • 1 pomidor bądź kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Odsączonego tuńczyka i żółtka rozdrobnić widelcem. Wymieszać z posiekaną cebulką, majonezem, musztardą
    i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Kromkę pieczywa tostowego posmarować majonezem, przykryć liściem sałaty i pokrojonymi w plastry pomidorami. Przykryć drugą kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem, warstwą pasty, sałatą i znów kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem.
  3. Kanapkę przekroić po przekątnej. W ten sam sposób przygotować kolejne kanapki.

Trójkąty z pastą z tuńczykaTrójkąty z pastą z tuńczyka

Zobacz także: