Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną
Gotowanie ze stylem
Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną, jabłkiem i ogórkiem kwaszonym

Składniki na 5 porcji:
- 4 filety śledziowe (matiasy)
- ½ cebuli średniej wielkości
- 3 ogórki kwaszone
- 1 małe jabłko
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 mała papryka czerwona
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe namoczyć w wodzie z odrobiną soku z cytryny na około 2 godziny, następnie zmienić wodę
i moczyć jeszcze przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie opłukać filety w zimnej wodzie i pokroić w plastry bądź
w kostkę. - Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
- Fasolkę czerwoną odsączyć z zalewy i wypłukać na sicie w zimnej wodzie. Ogórki kwaszone oraz jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę (podobnie jak na sałatkę jarzynową).
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać jogurt a następnie dokładnie wymieszać.
- Podawać ze świeżym pieczywem.