Zupa krem z brokuła i kalafiora

Zupa krem z brokuła i kalafiora

Zupa krem z brokuła i kalafiora

Składniki na 5 porcji:

  • 5 szklanek wywaru warzywnego lub warzywno - mięsnego,
    (ja użyłam chudego rosołu)
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka korzeniowa
  • ½ główki kalafiora
  • ½ główki brokuła
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 150 g piersi z kurczaka
  • ¼ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • mielona papryka słodka

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotować wywar.
  2. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na połówki, brokuły i kalafior pokroić na różyczki.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze fragmenty.
  4. Do gotującego się wywaru dodać mięso, pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki i gotować minimum 30 minut, aż do miękkości. Zupę doprawić do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką.
  5. Warzywa i mięso odcedzić z wywaru, przełożyć do oddzielnego naczynia, po czym ostudzić. Następnie zblenderować na gładką masę dodając w trakcie nieco wywaru. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
  6. Krem przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Serwować z groszkiem ptysiowym bądź grzankami.

Zupa krem z brokuła i kalafioraZupa krem z brokuła i kalafiora

Zobacz także: