Zupa krem z brokuła i kalafiora
Gotowanie ze stylem
Zupa krem z brokuła i kalafiora
Składniki na 5 porcji:
- 5 szklanek wywaru warzywnego lub warzywno - mięsnego,
(ja użyłam chudego rosołu) - 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka korzeniowa
- ½ główki kalafiora
- ½ główki brokuła
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 150 g piersi z kurczaka
- ¼ pęczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
- mielona papryka słodka
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotować wywar.
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na połówki, brokuły i kalafior pokroić na różyczki.
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze fragmenty.
- Do gotującego się wywaru dodać mięso, pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki i gotować minimum 30 minut, aż do miękkości. Zupę doprawić do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką.
- Warzywa i mięso odcedzić z wywaru, przełożyć do oddzielnego naczynia, po czym ostudzić. Następnie zblenderować na gładką masę dodając w trakcie nieco wywaru. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
- Krem przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Serwować z groszkiem ptysiowym bądź grzankami.