Zupa krem z marynowanej papryki z nachosami
Gotowanie ze stylem
Kiedy wróciłam dziś do domu, na stole czekała na mnie zupa krem z marynowanej papryki i pomidorów z dodatkiem nachosów z przepisu Jamie’go Olivera. Byłam zachwycona nie tylko oryginalnym smakiem zupy, ale także sposobem jej podania. Polecam wszystkim, którzy poszukują ciekawych pomysłów na zupy oraz pragną odnajdywać nowe inspiracje na interesujące przekąski.
Zupa krem z marynowaną papryką, pomidorami i naciosami
Składniki na 3 porcje:
- 300 g czerwonej marynowanej papryki
- 400 g całych pomidorów w sosie pomidorowym
- 20 liści świeżej bazylii
- 60 g białego suchego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- 50 g startego sera żółtego
- Dodatkowo:
- nachosy do smaku chili
Sposób przygotowania:
- Do garnka przelać pomidory.
- Paprykę odsączyć z zalewy, po czym dodać do pomidorów. Wrzucić opłukane liście świeżej bazylii oraz starte bądź wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawić pieprzem do smaku. Garnek ustawić na najmniejszym płomieniu, gdy zupa zacznie się gotować dodać ryż. Całość gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po przestygnięciu zupę zblenderować na krem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nachosy ułożyć w brytfance, równomiernie posypać startym serem, wstawić do piekarnika
i piec około 7 minut do czasu mieszając, aż ser się stopi.