Brownie

Zastanawiałam się ostatnio nad szybkim, czekoladowym deserem, do którego mogłabym dodać gałkę lodów. Znalazłam podstawowy przepis na Brownie i jak się potem okazało był to naprawdę strzał w dziesiątkę. Oczywiście jedna porcja to ogrom kalorii, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Tym bardziej, że obecnie pogoda wiosenna sprzyja i zachęca do uprawiania sportu na świeżym powietrzu.

Czekoladowe brownie

Brownie

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g masła oraz do posmarowania formy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g mąki
  • cukier puder do posypania ciasta
    Dodatkowo:
  • lody - opcjonalnie
  • forma o wymiarach 21 x 13 cm

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku, następnie podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  4. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo przygotowane wcześniej suche i mokre składniki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  5. Formę wysmarować masłem, przelać na nią ciasto i piec przez 25 minut.
    Moje rady:
  1. Brownie najlepiej podawać z gałką lodów o smaku waniliowym bądź czekoladowym.

BrownieBrownieBrownie

Zobacz także: