Krem z buraka z pomarańczą
Gotowanie ze stylem
Burak to warzywo, które w obecnym czasie przechodzi renesans. Zupa krem z burakiem, pomarańczą i imbirem to smaczny przepis na obiad dla dorosłych jak i dla dzieci. Ugotowane buraki oraz pozostałe warzywa wystarczy ugotować, zblenderować a następnie dodać do całości imbir i pomarańczę. Efekt takiego połączenia smaków jest bardzo oryginalny. Przygotowując przepis należy pamiętać o tym, aby nie dodawać do zupy zbyt dużej ilości imbiru, aby smak nie był zbyt gorzki. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Dlatego najlepiej na początku dodać mniejszą ilość imbiru a potem ewentualnie ją zwiększyć.
Zupa krem z buraka z imbirem i pomarańczą
Składniki na 4 porcje:
- 3-4 buraki średniej wielkości
- 1 marchew
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 pietruszka korzeń
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- odrobina świeżego korzenia imbiru
- 1 pomarańcza
- 1-1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, ziemniaki), ziele angielskie oraz liść laurowy, gotować do miękkości.
- Wywar odlać do rondla, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, dolać odrobinę płynu, zblenderować. W zależności od gęstości zupy regulować ilość dodawanego wywaru. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
- Dodać pomarańczę oraz starty imbir, całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
- Podawać z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.