Rogaliki drożdżowe najlepsze

W tym tygodniu rogaliki wykonuję już po raz drugi. Jest to przepis z zeszytu mojej cioci, który zawsze wychodzi rewelacyjnie. Nadzienie do rogalików może być dowolne, w sezonie zimowym można wykorzystać masę budyniową, marmoladę owocową bądź czekoladę, w sezonie letnim zaś świeże owoce np. jagody. Choć przyznam szczerze, że rogaliki najlepiej smakują mi z marmoladą różaną bądź czekoladą mleczną. Ostatnio próbowałam także z dżemem malinowym, jednak były trochę za słodkie. Ciasto na rogaliki jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruche. Polecam!

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Rogaliki drożdżowe najlepsze

Składniki na 24 rogaliki:

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki zimnego mleka
  • ½ szklanki cukru
  • marmolada różana lub czekolada mleczna do nadzienia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 1 całe jajko i 1 żółtko, po czym wymieszać. Białko pozostawić do posmarowania rogalików.
  2. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
  3. Do mokrej masy dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone
    i przestudzone masło. Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki.
  4. Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy przechowywać w lodówce.
  6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części. Na każdą część nakładać porcję marmolady bądź kawałek czekolady, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
  7. Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec około 10 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
  8. Z pozostałych dwóch części ciasta wykonać kolejne 16 rogalików.
  9. Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą.

Rogaliki drożdżowe najlepszeRogaliki drożdżowe najlepszeRogaliki drożdżowe najlepsze

Zobacz także:

Monika 23-06-2015 20:35:10

Byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu, ale spróbowałam i wyszła rewelacja :) i z dżemem i z czekoladą i z serem :)

kasia 13-07-2014 0:57:24

Wyszły przepyszne.

Justyna 11-05-2014 11:08:49

Bardzo fajny przepis, ciasto super łatwe i szybkie do zrobienia a same rogaliki przepyszne, kruchutkie i aromatyczne. u mnie pieczone z termoobiegiem ok 20 min. pozdrawiam

Tusia 13-02-2014 16:41:04

Rogaliki wyszły boskie. Są proste do zrobienia, więc polecam zaprosić do wspólnego pieczenia dzieci.

Anna 14-11-2013 17:34:55

rogaliki wysmienite, znikaja w mig z talerza ;-).... temperatura 170 wystarczajaca tylko czas pieczeniaa dluzszy u mnie ok 30 min. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam

Anna 14-11-2013 14:29:51

Bardzo dziekuje, własnie robie ciasto, dam znac jak sie upieka ;-)

Gotowanie ze stylem 13-11-2013 18:52:01

Proszę spróbować piec rogaliki w 170 stopniach, aż się zarumienią czyli około 20 minut.

Anna 13-11-2013 13:54:03

jak nie mam termoobiegu tylko piekarnik na gaz to jaka temperatura i czas pieczenia?????? (ZAWSZE PIEKE NA SRODKOWEJ POLCE)

Agnese 09-10-2013 13:32:06

Super przepis, właśnie wyjęłam pierwszą partię rogalików z pieca. Kruche i delikatne. MNIAM!!! ;-0

Gotowanie ze stylem 30-09-2013 21:03:02

Tak zdecydowanie, ciasto przed wstawieniem do lodówki należy wyrobić, ale cieszę się, że pomimo tego rogaliki się udały :)

wieslawa 30-09-2013 15:16:19

zrobiłam ciasto wegług przepisu, po wyjęciu z lodówki stwierdziłam, że ciasto wcale nie wyrosło i jest dosyć twarde.Zdecydowałam się rozwałkowałć i zrobić rogaliki i o dziwo po upieczeniu są kruche i pyszne. Ciasto przed włożeniem do lodówki nie wyrabiałam, tylko składniki wymieszałam łyżką, może tu tkwi przyczyna, że nie wyrosło.

Ela 13-09-2013 22:38:55

Właśnie ze znajomymi rozkoszujemy się jeszcze ciepłymi rogalikami :) Wyszły przepyszne i bardzo ładnie wyrosły. Dziękuję i pozdrawiam :)

Ewa 10-09-2013 14:34:16

Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem. Na początku też miałam obawy, ale pomyślałam, no cóż spróbuję. Rogaliki wyszły wyśmienite. Następnym razem (za dwa dni) zrobiłam z jagodami- ok 30 dkg jagód wymieszanych z cukrem. Wyszły jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam. Przepis, prosty, szybki i niezawodny. Gratuluję autorom strony, a wątpiącym więcej wiary. Te przepisy są sprawdzone, a dania naprawdę smaczne.

Gotowanie ze stylem 02-09-2013 18:47:01

Ciasto rzeczywiście ma nieco inną konsystencję niż takie, które wyrasta w cieple, ale na pewno nie powinno być twarde jak kamień. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy delikatnie zagnieść na stolnicy. Według mnie w takiej sytuacji złym pomysłem jest także podgrzewanie ciasta. Pytanie czy stosowała się Pani dokładnie do przepisu. Mam także nadzieję, że nie robiła Pani rozczynu bo to przepis bez rozczynu, do lodówki wkładamy już wyrobione ciasto. Przepis ten stosuję od bardzo dawna, stosują go również inne osoby w mojej rodzinie i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Niebawem postaram się umieścić filmik instruktażowy, aby pokazać krok po kroku etapy przygotowania rogalików :)

Ola 01-09-2013 21:17:02

Ale sobie smaku narobilam tymi rogalikami a tutaj lipa.. Wlasnie tak jak poprzedniczka zastanawialam sie jak wyrastaja drozsze w lodowce skoro przewaznie kladzie sie je w cieple miejsce.. No ale zdjecia wygladaly tak przekonujaco, ze wsadzilam do lodowki... Wlasnie wyjelam po 2 godzinach cisto w postaci kamienia.. Probuje teraz podgrzac troche, moze jeszcze da sie to uratowac, ale ciasto pewnie sie przesuszy przynajmniej na brzegach.. No nic, moze jeszcze sprobuje bez tej lodowki...

Gotowanie ze stylem 30-07-2013 17:15:50

Trzymam kciuki za efekt końcowy i czekam na relację:)

a 30-07-2013 13:50:28

Właśnie się pieką... zobaczymy co z tego wyjdzie :) Wyglądają smakowicie :)

Gotowanie ze stylem 26-07-2013 12:59:22

Tak zgadza się. Proszę spróbować, rogaliki z tego przepisu są rewelacyjne. Ciasto na prawdę wyrasta. O tej porze roku polecam rogaliki z jagodami.

Iza 26-07-2013 12:23:54

do lodówki drożdże ??

Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: