Chili con carne
Gotowanie ze stylem
Chili con carne to danie przyrządzane z mięsa wołowego ugotowanego w niewielkiej ilości bulionu z dodatkiem warzyw i przypraw. Potrawę robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Trzeba na początku ugotować wywar wołowy tradycyjnym sposobem z włoszczyzną, owocami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi, a następnie przyrządzić potrawę. Chili con carne podawane z bagietką polaną sosem vinaigrette stanowi znakomitą gorącą przystawkę. Może też spełniać funkcję drugiego dania, jeśli zaserwujemy je z ryżem, kaszą lub makaronem.
Chili con carne
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag mięsa wołowego (rozbratel bądź ligawa)
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag czerwonej fasoli konserwowej
- 30 dag pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc.
- 2 czerwone papryczki chili
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- 1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić w kwadraty. Fasolę odsączyć z zalewy.
- Cebulę oraz czosnek obrać, pomidory (sparzyć i zdjąć skórkę), następnie wszystkie warzywa drobno posiekać.
- Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklić cebulę, czosnek oraz paprykę, dodać mięso i smażyć 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać drobno posiekane chili, pomidory, koncentrat, bulion, czekoladę, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą do smaku.
- Serwować z ryżem lub bagietką polaną sosem vinaigrette.