Chili con carne

Chili con carne to danie przyrządzane z mięsa wołowego ugotowanego w niewielkiej ilości bulionu z dodatkiem warzyw i przypraw. Potrawę robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Trzeba na początku ugotować wywar wołowy tradycyjnym sposobem z włoszczyzną, owocami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi, a następnie przyrządzić potrawę. Chili con carne podawane z bagietką polaną sosem vinaigrette stanowi znakomitą gorącą przystawkę. Może też spełniać funkcję drugiego dania, jeśli zaserwujemy je z ryżem, kaszą lub makaronem.

Chili con carne

Chili con carne

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag mięsa wołowego (rozbratel bądź ligawa)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag czerwonej fasoli konserwowej
  • 30 dag pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc.
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i pokroić w kwadraty. Fasolę odsączyć z zalewy.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać, pomidory (sparzyć i zdjąć skórkę), następnie wszystkie warzywa drobno posiekać.
  3. Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklić cebulę, czosnek oraz paprykę, dodać mięso i smażyć 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać drobno posiekane chili, pomidory, koncentrat, bulion, czekoladę, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą do smaku.
  4. Serwować z ryżem lub bagietką polaną sosem vinaigrette.

Chili con carne Chili con carne Chili con carne

Zobacz także: