Ciasto ze śliwkami i budyniem

Późna pora letnia sprawia, że śliwki nęcą zapachem i soczystym miąższem. Aż proszą się, by włożyć je do foremki z ciastem lub do słoika. Cóż, takiej pokusie nie da się oprzeć. Dzisiaj na blogu ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami i masą budyniową

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki :

    Śliwki:
  • 800 g śliwek węgierek
  • cukier do zasypania śliwek
    Ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
    Masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (32g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    Dodatkowo:
  • 4 łyżki stołowe kaszy manny

Sposób przygotowania:

    Śliwki:
  1. Śliwki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdej wyjąć pestkę i pokroić na połówki bądź ćwiartki. Zasypać obficie cukrem.
    Ciasto:
  1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Uformować dwie kule, każdą z nich owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki bądź do zamrażalnika (na czas przygotowania masy budyniowej).
    Masa budyniowa:
  1. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze kawałki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę wstawić do lodówki.
  3. Rozwałkowane ciasto na dnie formy posypać kaszą manną.
  4. Wyłożyć wcześniej przygotowane śliwki. Na śliwki nałożyć masę budyniową, a następnie drugą część schłodzonego ciasta ścierać na grubych oczkach tarki jarzynowej rozprowadzając równomiernie na całej powierzchni masy budyniowej.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 30 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni lub nakryć ciasto folią aluminiową.
  6. Po przestudzeniu ciasto można poprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami i budyniemCiasto ze śliwkami i budyniemCiasto ze śliwkami i budyniem

Zobacz także: