Ciasto ze śliwkami i budyniem
Gotowanie ze stylem
Późna pora letnia sprawia, że śliwki nęcą zapachem i soczystym miąższem. Aż proszą się, by włożyć je do foremki z ciastem lub do słoika. Cóż, takiej pokusie nie da się oprzeć. Dzisiaj na blogu ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Polecam!
Kruche ciasto ze śliwkami i masą budyniową
Składniki :
- Śliwki:
- 800 g śliwek węgierek
- cukier do zasypania śliwek
- Ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- Masa budyniowa:
- 5 białek
- 3/4szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (32g)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- Dodatkowo:
- 4 łyżki stołowe kaszy manny
Sposób przygotowania:
- Śliwki:
- Śliwki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdej wyjąć pestkę i pokroić na połówki bądź ćwiartki. Zasypać obficie cukrem.
- Ciasto:
- Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Uformować dwie kule, każdą z nich owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki bądź do zamrażalnika (na czas przygotowania masy budyniowej).
- Masa budyniowa:
- Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze kawałki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę wstawić do lodówki.
- Rozwałkowane ciasto na dnie formy posypać kaszą manną.
- Wyłożyć wcześniej przygotowane śliwki. Na śliwki nałożyć masę budyniową, a następnie drugą część schłodzonego ciasta ścierać na grubych oczkach tarki jarzynowej rozprowadzając równomiernie na całej powierzchni masy budyniowej.
- Ciasto wstawić do piekarnika, piec 30 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni lub nakryć ciasto folią aluminiową.
- Po przestudzeniu ciasto można poprószyć dodatkowo cukrem pudrem.