Leczo z cukinią i kurczakiem
Gotowanie ze stylem
Leczo z cukinią i piersią z kurczaka to sprawdzony przepis, który stosuję już od wielu lat. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci. Aromat i smak potrawy podkreślają zioła prowansalskie, dlatego nie zapomnijcie ich użyć, są one bardzo ważnym elementem tego dania. W mojej wersji leczo podaję zawsze z ryżem brązowym, smakuje naprawdę wyśmienicie.
Leczo z cukinią, kurczakiem, papryką i ryżem
Składniki 4-5 porcji:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cała podwójna pierś z kurczaka
- 2 duże pomidory bądź 3 mniejsze
- 2 duże papryki czerwone
- 8 pieczarek średniej wielkości
- 1 duża cebula
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
- ½ opakowania suszonych ziół prowansalskich około - 5 g
Sposób przygotowania:
- Cukinię oraz pomidory pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm.
- Papryki oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać a następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać na drobno. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki o grubości około 5 mm.
- Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki oraz pierś z kurczaka i smażyć, aż mięso osiągnie biały kolor tj. około 5 minut.
- Do wysokiego garnka przełożyć pokrojone pomidory, cukinię oraz czerwoną paprykę i podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać podsmażone mięso z cebulą oraz pieczarkami z patelni i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku, po czym nakryć pokrywką.
- Podczas gotowania pod przykryciem warzywa zaczną wypuszczać sok, w tym czasie należy od czasu do czasu mieszać leczo za pomocą łyżki. Po około 15 - 20 minutach zdjąć pokrywkę i gotować leczo na wolnym ogniu do momentu zagęszczenia składników i wyparowania części wody tj. około 30 – 40 minut.
- Podawać z ryżem bądź kaszą gryczaną.