Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowo - bananowym

Pierś z kurczaka w sosie owocowym

Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowo - bananowym

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 1 duża cebula
  • 30 g orzechów włoskich
  • ½ szklanka rodzynek
  • ½ szklanki wody
  • 200 g suchego ryżu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Brzoskwinię oraz banana pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać na drobno.
  3. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby zwiększyły nieco swoją objętość i nabrały miękkości. Odsączyć z wody
    i odstawić.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, ⅓ szklanki wody i dusić pod przykryciem. Następnie dodać mięso oraz przyprawy (curry, pieprz, mieloną słodką paprykę) i dusić aż do momentu kiedy mięso się zetnie.
  5. Następnie dodać brzoskwinię, banana, rodzynki i orzechy, po czym starannie wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Podawać z ugotowanym ryżem.

Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowo - bananowym

Zobacz także: