Ciasto kruche z budyniem i jagodami
Gotowanie ze stylem
Smaki lata dają o sobie znać. Tym razem pora na jagody. Przedstawiam bardzo prosty przepis na pyszne kruche ciasto z jagodami, budyniową pianką oraz kruszonką. W ubiegły weekend podbiło serca mojej rodziny. Lekkie i delikatne w smaku a jednocześnie kruche ciasto z dodatkiem jagód smakuje wyśmienicie. Oczywiście do ciasta możemy zastosować także inne owoce takie jak maliny, truskawki bądź czereśnie, co otwiera furtkę do wielu nowych inspiracji.
Ciasto kruche z budyniem, jagodami i kruszonką
Składniki :
- Ciasto kruche:
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 200g masła
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- Warstwa budyniowa:
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- Dodatkowo:
- 500g świeżych jagód
- cukier puder do posypania
- forma do pieczenia o wymiarach 28 x 22cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto kruche:
- Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka oraz masło i pokroić je delikatnie nożem. Następnie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części ( ⅔ i ⅓) i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większą część ciasta, po czym zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej tak, by pokryło dno formy. Delikatnie uklepać palcami. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po czym odstawić do przestygnięcia.
- Wykończenie:
- Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.
- Masę budyniową przelać na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie nałożyć równomiernie opłukane i osuszone jagody wciskając je delikatnie w masę. Wyjąć mniejszą część zamrożonego ciasta, po czym zetrzeć je na grubych oczkach tarki jarzynowej na masę budyniową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C (ja użyłam funkcji termoobiegu) na około 30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.