Ciasto kruche z budyniem i jagodami

Smaki lata dają o sobie znać. Tym razem pora na jagody. Przedstawiam bardzo prosty przepis na pyszne kruche ciasto z jagodami, budyniową pianką oraz kruszonką. W ubiegły weekend podbiło serca mojej rodziny. Lekkie i delikatne w smaku a jednocześnie kruche ciasto z dodatkiem jagód smakuje wyśmienicie. Oczywiście do ciasta możemy zastosować także inne owoce takie jak maliny, truskawki bądź czereśnie, co otwiera furtkę do wielu nowych inspiracji.

Ciasto kruche z budyniem, jagodami i kruszonką

Ciasto kruche z budyniem i jagodami

Składniki :

    Ciasto kruche:
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
    Warstwa budyniowa:
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
    Dodatkowo:
  • 500g świeżych jagód
  • cukier puder do posypania
  • forma do pieczenia o wymiarach 28 x 22cm

Sposób przygotowania:

    Ciasto kruche:
  1. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka oraz masło i pokroić je delikatnie nożem. Następnie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części ( ⅔ i ⅓) i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większą część ciasta, po czym zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej tak, by pokryło dno formy. Delikatnie uklepać palcami. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po czym odstawić do przestygnięcia.
    Wykończenie:
  1. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie porcjami dodawać proszek budyniowy cały czas mieszając. Na koniec powoli wlać olej i mieszać za pomocą miksera aż do całkowitego połączenia się składników.
  2. Masę budyniową przelać na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie nałożyć równomiernie opłukane i osuszone jagody wciskając je delikatnie w masę. Wyjąć mniejszą część zamrożonego ciasta, po czym zetrzeć je na grubych oczkach tarki jarzynowej na masę budyniową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C (ja użyłam funkcji termoobiegu) na około 30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto kruche z budyniem i jagodamiCiasto kruche z budyniem i jagodami

Zobacz także:

Agnieszka 21-08-2017 11:45:42

Najlepsze kruche ciasto.w końcu trafilam na to idealne. Ciasto po prostu mega pyszne

Ania 16-09-2016 10:56:43

Piekąc ciasto ustawić funkcje w piekarniku góra/dół ? Czy spód ciasta sie nie przypali ?

Gotowanie ze stylem 29-09-2013 9:52:12

Bardzo się cieszę, że smakowało :) Polecam także wersję z brzoskwiniami w syropie.

Milka 28-09-2013 17:33:07

Upieczone! Ciasto jest pyszne ale nie miałam okazji nawet zjeść całego kawałka bo mąż pochłonął jednym kęsem krzycząc : -\' dobre!!!\' a jest wybredny co do ciast, tak więc świadczy samo o sobie ;-) Dziękuję i pozdrawiam!

Milka 28-09-2013 15:59:31

Ciasto wygląda znakomicie!! Gratuluję zdjęć i pomysłu!! Właśnie mi się piecze spód, więc zdam relację później. Ciasto było trudno zagnieść ponieważ składniki były wszystkie suche, za mało wilgoci troszkę w składnikach, korciło mnie żeby dodać wody, ale wyszło mimo to Co prawda nie mam jagód ale mam nadzieje że mrożone truskawki też będą ok :)

Gotowanie ze stylem 21-07-2013 16:02:01

Tak, maliny to dobry pomysł. Polecam także jako dodatek do ciasta brzoskwinie, są równie smaczne.

Kasia 19-07-2013 21:25:51

Ciasto jest super. Ja poza jagodami dałam też maliny. Będę wracać do tego przepisu :) Polecam

Gotowanie ze stylem 13-07-2013 19:17:03

Budyń w proszku.

dominika 13-07-2013 17:03:17

Czy budyń dodawany do białek jest w proszku, czy po ugotowaniu?

Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: