Babka drożdżowa

Przepis na klasyczną babkę drożdżową z rodzynkami i polewą czekoladową, która przypomina nie tylko wielkanocne smaki, ale także kojarzy się z okresem dzieciństwa. Tajemnica wypieku każdego ciasta drożdżowego tkwi we właściwym przygotowaniu rozczynu i ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a ciasto dobrze wyrobione. Podczas wyrastania ciasta należy zadbać o to, aby nie było ono w przeciągach. Polewa do babki może być dowolna, czekoladowa, lukrowana lub inna.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa

Składniki :

    Rozczyn:
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
  • 0,5 kg mąki (lub nieco więcej w zależności od konsystencji ciasta)
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 1 jajko
  • 50 g masła
    Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

    Rozczyn:
  1. Mleko delikatnie podgrzej, pokrusz drożdże, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, dodaj łyżkę mąki (poprósz ją po powierzchni rozczynu). Pozostaw rozczyn pod nakryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż do wyrośnięcia drożdży.
    Ciasto:
  1. Masło rozpuść w rondlu, następnie je przestudź.
  2. Kiedy drożdże już wyrosną, dodaj jajko, rozpuszczone masło, cukier, rodzynki oraz szklankę mąki, po czym dokładnie wymieszaj całość. Stopniowo dodawaj mąkę zagniatając ciasto. Rób to przez kilka minut podsypując nieco mąką, aż ciasto nie będzie się kleić do ręki.
  3. Formę do babki nasmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż do niej wyrobione ciasto a następnie pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (bez termoobioegu). Wstawić ciasto i piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę przestudź.
    Polewa:
  1. Miskę ustaw nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieść w niej połamaną na kawałki czekoladę oraz śmietanę i intensywnie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotową polewą polej ciasto.

Babka drożdżowa to jedno z najbardziej znanych ciast w kuchni polskiej. Przygotowywana jest zwykle z dodatkiem rodzynek, ale można dodać do niej również inne owoce lub posypkę z cukru pudru bądź polewę czekoladową. Przygotowanie babki drożdżowej wymaga nieco pracy i cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart grzechu. Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie dobrze wyrośniętego rozczynu i ciasta, które należy odpowiednio pielęgnować. Babka drożdżowa to nie tylko pyszne ciasto, ale także piękna ozdoba na wielkanocnym stole, która z pewnością przyciągnie wzrok i ucieszy podniebienie gości.

Babka drożdżowa

Zobacz także: