Sałatka z melonem

Pyszna orzeźwiająca sałatka z melonem, borówką amerykańską, szpinakiem i ricottą, polana kremowym sosem kokosowym. Idealna na letnie i upalne dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, wystarczy pokroić melon, dodać szpinak, borówkę, całość poprószyć ricottą oraz polać sosem. Sałatka z melona to idealna propozycja na pożywną przekąskę bądź śniadanie. Jako dodatek do sałatki polecam także sos balsamiczny - przepis pojawi się na stronie przy okazji kolejnych wpisów.

Sałatka z melonem, ricotta, borówką amerykańską i kremowym sosem kokosowym

Sałatka z melonem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 melon galia
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 150 g ricotty
    Sos kokosowy:
  • 6 łyżek stołowych mleka kokosowego
  • 5 kawałków białej czekolady
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

    Sos kokosowy:
  1. Czekoladę oraz mleko kokosowe umieścić w rondlu i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę chili, a następnie odstawić do przestygnięcia.
    Sałatka:
  1. Melon obrać ze skóry, wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
  2. Liście szpinaku umyć, osuszyć i pozostawić w całości, jeśli są zbyt duże można je posiekać.
  3. Pokrojony melon przełożyć do miski wraz ze szpinakiem i borówką amerykańską. Poprószyć ricottą i polać sosem.
  4. Sałatkę najlepiej serwować z pieczywem.

Sałatka z melonemSałatka z melonem

Zobacz także: