Sałatka z melonem
Gotowanie ze stylem
Pyszna orzeźwiająca sałatka z melonem, borówką amerykańską, szpinakiem i ricottą, polana kremowym sosem kokosowym. Idealna na letnie i upalne dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, wystarczy pokroić melon, dodać szpinak, borówkę, całość poprószyć ricottą oraz polać sosem. Sałatka z melona to idealna propozycja na pożywną przekąskę bądź śniadanie. Jako dodatek do sałatki polecam także sos balsamiczny - przepis pojawi się na stronie przy okazji kolejnych wpisów.
Sałatka z melonem, ricotta, borówką amerykańską i kremowym sosem kokosowym
Składniki na 4 porcje:
- 1 melon galia
- 200 g borówki amerykańskiej
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 150 g ricotty
- Sos kokosowy:
- 6 łyżek stołowych mleka kokosowego
- 5 kawałków białej czekolady
- szczypta chili
Sposób przygotowania:
- Sos kokosowy:
- Czekoladę oraz mleko kokosowe umieścić w rondlu i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę chili, a następnie odstawić do przestygnięcia.
- Sałatka:
- Melon obrać ze skóry, wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
- Liście szpinaku umyć, osuszyć i pozostawić w całości, jeśli są zbyt duże można je posiekać.
- Pokrojony melon przełożyć do miski wraz ze szpinakiem i borówką amerykańską. Poprószyć ricottą i polać sosem.
- Sałatkę najlepiej serwować z pieczywem.