Brownie z kawą i orzechami

Brownie z kawą i orzechami

Brownie z kawą i orzechami

Składniki na 16 ciastek:

    Ciasto:
  • 50 g masła oraz do posmarowania formy
  • 100 g czekolady półsłodkiej (ja użyłam gorzkiej czekolady
    o zawartości 60% masy kakaowej)
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kawy instant
  • 85 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów pekan bądź laskowych
    Dodatkowo:
  • Forma do pieczenia ciasta o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę z masłem przełożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody.
  2. W oddzielnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na lekko puszystą masę. Dodać czekoladę z masłem oraz kawę
    i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć ze sobą składniki suche oraz masę mokrą i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
  4. Formę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 25 – 30 minut, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  5. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, ciasto pozostawić jeszcze na chwilę w formie. Następnie przesunąć nożem wzdłuż brzegów, odwrócić formę do góry dnem, przełożyć na talerz, oderwać pergamin, przestudzić
    i pokroić na kwadraty.

Brownie z kawą i orzechami Brownie z kawą i orzechami

Zobacz także: