Brownie z kawą i orzechami
Gotowanie ze stylem
Brownie z kawą i orzechami
Składniki na 16 ciastek:
- Ciasto:
- 50 g masła oraz do posmarowania formy
- 100 g czekolady półsłodkiej (ja użyłam gorzkiej czekolady
o zawartości 60% masy kakaowej) - 120 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kawy instant
- 85 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g orzechów pekan bądź laskowych
- Dodatkowo:
- Forma do pieczenia ciasta o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
- Czekoladę z masłem przełożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody.
- W oddzielnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na lekko puszystą masę. Dodać czekoladę z masłem oraz kawę
i dokładnie wymieszać. - Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć ze sobą składniki suche oraz masę mokrą i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
- Formę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 25 – 30 minut, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, ciasto pozostawić jeszcze na chwilę w formie. Następnie przesunąć nożem wzdłuż brzegów, odwrócić formę do góry dnem, przełożyć na talerz, oderwać pergamin, przestudzić
i pokroić na kwadraty.