Zupa krem z pieczarek
Gotowanie ze stylem
Przepis na krem pieczarkowy. Aksamitny i bardzo aromatyczny o idealnie gładkiej konsystencji. Podstawą zupy są pieczarki, które początkowo podsmaża się na maśle wraz z cebulą i dusi do miękkości. Następnie całość podlewa się wywarem, gotuje i miksuje na gładką masę. Zupa nabiera jasnego koloru i ciekawego smaku zaraz po rozpuszczeniu serka topionego i po dodaniu śmietany 30%. Na sam koniec krem należy dość obficie doprawić solą i pieprzem, dzięki czemu zyska on wyraźny smak. Zachęcam do skosztowania.
Krem pieczarkowy
Składniki :
- 80 dag pieczarek
- 100 ml śmietany 30%
- 1 cebula średniej wielkości
- 5 dag serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 litr bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na drobno, skropić sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
- Cebulę obrać, posiekać na drobno i podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Następnie dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem 6-7 minut. Podlać 1 szklanką bulionu, po czym dusić do miękkości na małym ogniu. Przestudzić, zmiksować na gładka masę.
- Dodać serek, podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Wlać resztę bulionu i dodać śmietanę, mieszać przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.