Zupa krem z pieczarek

Przepis na krem pieczarkowy. Aksamitny i bardzo aromatyczny o idealnie gładkiej konsystencji. Podstawą zupy są pieczarki, które początkowo podsmaża się na maśle wraz z cebulą i dusi do miękkości. Następnie całość podlewa się wywarem, gotuje i miksuje na gładką masę. Zupa nabiera jasnego koloru i ciekawego smaku zaraz po rozpuszczeniu serka topionego i po dodaniu śmietany 30%. Na sam koniec krem należy dość obficie doprawić solą i pieprzem, dzięki czemu zyska on wyraźny smak. Zachęcam do skosztowania.

Krem pieczarkowy

Zupa krem z pieczarek

Składniki :

  • 80 dag pieczarek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 5 dag serka topionego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na drobno, skropić sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
  2. Cebulę obrać, posiekać na drobno i podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Następnie dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem 6-7 minut. Podlać 1 szklanką bulionu, po czym dusić do miękkości na małym ogniu. Przestudzić, zmiksować na gładka masę.
  3. Dodać serek, podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Wlać resztę bulionu i dodać śmietanę, mieszać przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z pieczarek

Zobacz także: