Bitki wołowe
Gotowanie ze stylem
Tradycyjne, soczyste bitki wołowe w sosie pieczarkowym. Danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody lub bulionu z dodatkiem warzyw i przypraw. Zazwyczaj doprawia się je zasmażką lub śmietaną, choć niekoniecznie. Dodatkiem do bitek wołowych mogą być różnego rodzaju surówki warzywne, szparagi, kalafior, pieczone ziemniaki bądź ryż. Najważniejsze, by mięsa na bitki nie smażyć zbyt długo, ponieważ może być ono twarde i mało soczyste.
Bitki wołowe w sosie pieczarkowym
Składniki na 2-3 porcje:
- 25 dag chudej wołowiny bez kości np. ligawy
- 9 pieczarek
- mąka pszenna do oprószenia bitek
- 2 cebule średniej wielkości
- słodka papryka mielona
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 owoce ziela angielskiego
- 50 g masła
- Dodatki (wedle uznania) - ziemniaki pieczone, surówka z selera,
z rodzynkami i orzechami włoskimi
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić na 5 plastrów. Lekko rozbić, wkładając pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką oraz mąką.
- Pieczarki obrać, usunąć ogonki i pokroić w paski. Cebulę oczyścić, pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, następnie po 2 minutach pieczarki i smażyć na rumiany kolor, po czym całość przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć mięso z dwóch stron (należy zrobić to dość szybko, by nie przypalić wołowiny a jedynie poddać ją denaturacji, zachowując soczystość mięsa).
- Wołowinę przełożyć do pozostałych składników, dodać ziele angielskie i liść laurowy, po czym zalać wodą, tak by zakrywała mięso.
- Całość dusić na bardzo wolnym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, by mięso się nie przepaliło.
- Jeśli sos pod koniec gotowania będzie miał zbyt płynną konsystencję, można dodać do niego odrobinę mąki rozrobionej
z wodą i zagotować.