Murzynek
Gotowanie ze stylem
Sprawdzony przepis mojej mamy na murzynek z dżemem z czarnej porzeczki, rodzynkami w polewie czekoladowej. Szczerze mówiąc jest to jedno z moich pierwszych ciast, które wypiekałam z mamą w dzieciństwie. Murzynek jest bardzo szybki i prosty do wykonania, lekki i puszysty, a na dodatek ładnie wyrasta podczas pieczenia. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.
Murzynek z dżemem z czarnej porzeczki, rodzynkami i polewą czekoladową
Składniki :
- 2 jajka
- 4-5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 pełna szklanka mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- po 1 łyżeczce: kakao, cynamonu i sody
- garść rodzynek
- Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki stołowe mleka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, (u mnie bez termoobiegu).
- Mąkę wymieszać w misce z sodą, kakao oraz cynamonem.
- Całe jajka ubić wraz z cukrem za pomocą miksera (około 1 minuty, jedynie do połączenia się składników). Powoli stopniowo dodawać olej przez cały czas miksując. Następnie dodać mleko oraz dżem z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać mąkę miksując całość za pomocą miksera.
- Formę do pieczenia nasmarować masłem, przelać na nią ciasto, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka będzie suchy.
- Moje rady:
- Podane proporcje składników do ciasta są odpowiednie dla formy keksowej o wymiarach: 21 x14cm.
- Jeśli murzynek chcemy upiec w większej formie powinniśmy użyć podanych niżej ilości składników:
- 3 jajka
- 200 – 250 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roslinnego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 pełne szklanki mąki