Sernik z masłem orzechowym
Gotowanie ze stylem
Przepis na sernik z masłem orzechowym składający się z 3 warstw: spodu z oreo, masy serowo - czekoladowej oraz serowej
z masłem orzechowym. Sernik można upiec dzień wcześniej, natomiast na kilka godzin przed podaniem wystarczy oblać go polewą czekoladową, wstawić do lodówki do stężenia i udekorować w dowolny sposób. Samo wykonanie sernika nie wymaga dużego nakładu pracy, przepis jest bardzo prosty do wykonania.
Sernik z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki :
- Spód:
- 16 ciasteczek oreo
- Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego do sernika
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 pełne łyżki stołowe masła orzechowego
- Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
- tortownica o średnicy 30 cm
Sposób przygotowania:
- Spód:
- Ciasteczka oreo pokruszyć na bardzo drobno, następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i delikatnie docisnąć do spodu oraz do brzegów. Wstawić do piekarnika i piec przez 6 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do przestygnięcia.
- Ser przełożyć do miseczki wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym, po czym wymieszać na średnich obrotach miksera. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku stale mieszając.
- Czekoladę połamać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą
i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. - Masę serową podzielić na dwie równe części. Pierwszą wymieszać za pomocą miksera z roztopioną czekoladą, drugą natomiast z masłem orzechowym.
- Na spód z upieczonymi ciasteczkami oreo wyłożyć masę serowo-czekoladową a na nią masę z masłem orzechowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego przestygnięcia, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Polewa:
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w rondlu wraz z masłem i podgrzewać stale mieszając aż, do całkowitego rozpuszczenia się składników.
- Wierzch oraz boki sernika oblać równomiernie polewą czekoladową, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu wierzch sernika poprószyć kakao.