Sernik z masłem orzechowym

Przepis na sernik z masłem orzechowym składający się z 3 warstw: spodu z oreo, masy serowo - czekoladowej oraz serowej
z masłem orzechowym. Sernik można upiec dzień wcześniej, natomiast na kilka godzin przed podaniem wystarczy oblać go polewą czekoladową, wstawić do lodówki do stężenia i udekorować w dowolny sposób. Samo wykonanie sernika nie wymaga dużego nakładu pracy, przepis jest bardzo prosty do wykonania.

Sernik z czekoladą i masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Składniki :

    Spód:
  • 16 ciasteczek oreo
    Masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego do sernika
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 pełne łyżki stołowe masła orzechowego
    Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
    Dodatkowo:
  • kakao do dekoracji
  • tortownica o średnicy 30 cm

Sposób przygotowania:

    Spód:
  1. Ciasteczka oreo pokruszyć na bardzo drobno, następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i delikatnie docisnąć do spodu oraz do brzegów. Wstawić do piekarnika i piec przez 6 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Ser przełożyć do miseczki wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym, po czym wymieszać na średnich obrotach miksera. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku stale mieszając.
  3. Czekoladę połamać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą
    i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Pierwszą wymieszać za pomocą miksera z roztopioną czekoladą, drugą natomiast z masłem orzechowym.
  5. Na spód z upieczonymi ciasteczkami oreo wyłożyć masę serowo-czekoladową a na nią masę z masłem orzechowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego przestygnięcia, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Polewa:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w rondlu wraz z masłem i podgrzewać stale mieszając aż, do całkowitego rozpuszczenia się składników.
  2. Wierzch oraz boki sernika oblać równomiernie polewą czekoladową, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu wierzch sernika poprószyć kakao.

Sernik z masłem orzechowymSernik z masłem orzechowym

Zobacz także: