Jabłecznik
Gotowanie ze stylem
Jabłecznik to ciasto bardzo szybkie do przyrządzenia pod warunkiem, że jabłka przygotujemy dzień wcześniej bądź wykorzystamy gotowe zapasy zimowe w postaci konfitury w słoiku. Każda szarlotka i jabłecznik smakują najlepiej z antonówką. Niezwykła woń tego jabłka oraz lekko kwaśny posmak wspaniale komponują się ze słodkim ciastem kruchym i cynamonem.
Prosty jabłecznik na kruchym cieście

Składniki :
- Ciasto:
- 3 jajka
- ½ kg mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g cukru
- 200 g masła roślinnego
- Jabłka:
- 2 kg jabłek najlepiej o lekko kwaśnym smaku np. antonówek
- 50 g masła roślinnego
- ½ szklanki cukru
- 1 pełna łyżka kisielu pomarańczowego bądź 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatkowo:
- forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm
Sposób przygotowania:
- Jabłka:
- Jabłka obrać, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w drobne plastry.
- Na dnie garnka umieścić 2 łyżki stołowe masła roślinnego, przełożyć jabłka i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając za pomocą łyżki, by się nie przypaliły. Gdy jabłka będą już miękkie i wodniste dodać cukier i cynamon, po czym dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Dodać kisiel bądź mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Ciasto kruche:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na stolnicy na kształt formy,
w której pieczemy ciasto.
- Wykończenie:
- Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką pszenną bądź wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nałożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie jabłka i ponownie ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut zwracając uwagę na to, czy wierzch nie jest zbyt zarumieniony. Można wówczas nakryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
- Porcję jabłecznika przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Moje uwagi:
- Jabłka można przygotować dzień wcześniej, wówczas odejdzie nam najbardziej czasochłonny element pracy.
- Do jabłecznika najlepiej jest dodawać jabłka o niezbyt słodkim smaku np. antonówki.
- Podczas prażenia jabłek możemy dodać nieco wody, by nie przywarły do garnka.