Ciasto drożdżowe z truskawkami

Podczas sezonu truskawkowego w moim domu nie mogłoby zabraknąć ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką. Puszyste, delikatne i wilgotne w środku ciasto zachęca nie tylko smakiem, ale także zapachem unoszącym się w całym domu i przyciągającym smakoszy. Ciasto można wykonać dowolnie zmieniając proporcje składników, jednak np. zbyt duża ilość truskawek może obciążyć ciasto i doprowadzić do powstania zakalca. Rozczyn najlepiej sporządzać w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki :

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
    Kruszonka:
  • 2 pełne łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej


    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • świeże truskawki pokrojone na ćwiartki do dekoracji
  • prostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm cm

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w ćwiartki (można delikatnie posypać je cukrem).
    Kruszonka:
  1. Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
    Ciasto:
  1. Rozczyn: do rondla wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
    Wykończenie:
  1. Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około 40 - 45 minut.
  2. Upieczone i przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Zobacz także: