Sernik marmurkowy
Gotowanie ze stylem
Tym razem postanowiłam pozwolić sobie na odrobinę kalorycznego szaleństwa i przygotowałam marmurkowy sernik na zimno składający się z sera, czekolady i śmietany. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać wysokiej jakości półsłodką czekoladę , która zawiera do 70% masy kakaowej. Zapewnia ona deserom niepowtarzalny smak.
Sernik marmurkowy na spodzie z płatków owsianych
Składniki :
- Spód:
- 225 g płatków owsianych
- 50 g orzechów laskowych
- 4 łyżki masła
- 25 g półsłodkiej czekolady do 70% masy kakaowej
- Nadzienie:
- 350 g tłustego białego sera
- 100 g drobnego cukru
- 200 ml gęstego jogurtu
- 300 ml gęstej śmietany, ja użyłam 30%
- 1 opakowanie żelatyny w proszku – około 30 g
- 3 łyżki wody
- 175 g półsłodkiej czekolady do zawartości 70% masy kakaowej
- 175 g białej czekolady
- Dodatkowo:
- Okrągła forma z wyjmowanym dnem o średnicy 21 cm
Sposób przygotowania:
- Spód:
- Płatki owsiane wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć na wolnym ogniu, aż do uzyskania rumianego koloru.
- Orzechy posiekać na drobno i również uprażyć na patelni.
- Płatki owsiane przełożyć do plastikowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Następnie przesypać do miski
i wymieszać z siekanymi orzechami laskowymi. - Czekoladę i masło przełożyć do rondla o grubym dnie i podgrzewać, aż się stopią, po czym przelać do naczynia z płatkami i orzechami, a następnie dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy dociskając ją do dna i boków za pomocą spodu szklanki.
- Nadzienie:
- Ser utrzeć z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Dodać jogurt i wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
- Do żaroodpornego naczynia wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 5 minut aż zastygnie.
- Naczynie z żelatyną umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści, dodać do masy serowej i wymieszać.
- Wykończenie:
- Czekoladę półsłodką oraz białą stopić w oddzielnych naczyniach.
- Masę serową podzielić na dwie części. Jedną ubić z białą, drugą zaś z półsłodką czekoladą.
- Na spód ciasta nałożyć dwukolorowe nadzienie a następnie przemieszać je lekko końcówką noża, aby powstał marmurkowy efekt.
- Wierzch wygładzić łopatką i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby masa się ścięła.
- Moje uwagi:
- Płatki owsiane najlepiej prażyć na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, ponieważ mogą się one przypalić.