Sernik marmurkowy

Tym razem postanowiłam pozwolić sobie na odrobinę kalorycznego szaleństwa i przygotowałam marmurkowy sernik na zimno składający się z sera, czekolady i śmietany. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać wysokiej jakości półsłodką czekoladę , która zawiera do 70% masy kakaowej. Zapewnia ona deserom niepowtarzalny smak.

Sernik marmurkowy na spodzie z płatków owsianych

Sernik marmurkowy

Składniki :

    Spód:
  • 225 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 łyżki masła
  • 25 g półsłodkiej czekolady do 70% masy kakaowej
    Nadzienie:
  • 350 g tłustego białego sera
  • 100 g drobnego cukru
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 300 ml gęstej śmietany, ja użyłam 30%
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku – około 30 g
  • 3 łyżki wody
  • 175 g półsłodkiej czekolady do zawartości 70% masy kakaowej
  • 175 g białej czekolady
    Dodatkowo:
  • Okrągła forma z wyjmowanym dnem o średnicy 21 cm

Sposób przygotowania:

    Spód:
  1. Płatki owsiane wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć na wolnym ogniu, aż do uzyskania rumianego koloru.
  2. Orzechy posiekać na drobno i również uprażyć na patelni.
  3. Płatki owsiane przełożyć do plastikowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Następnie przesypać do miski
    i wymieszać z siekanymi orzechami laskowymi.
  4. Czekoladę i masło przełożyć do rondla o grubym dnie i podgrzewać, aż się stopią, po czym przelać do naczynia z płatkami i orzechami, a następnie dokładnie wymieszać.
  5. Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy dociskając ją do dna i boków za pomocą spodu szklanki.
    Nadzienie:
  1. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Dodać jogurt i wymieszać.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
  3. Do żaroodpornego naczynia wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 5 minut aż zastygnie.
  4. Naczynie z żelatyną umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści, dodać do masy serowej i wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Czekoladę półsłodką oraz białą stopić w oddzielnych naczyniach.
  2. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną ubić z białą, drugą zaś z półsłodką czekoladą.
  3. Na spód ciasta nałożyć dwukolorowe nadzienie a następnie przemieszać je lekko końcówką noża, aby powstał marmurkowy efekt.
  4. Wierzch wygładzić łopatką i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby masa się ścięła.
    Moje uwagi:
  1. Płatki owsiane najlepiej prażyć na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, ponieważ mogą się one przypalić.

Sernik marmurkowySernik marmurkowy

Zobacz także: