Łosoś z pesto, pomidorkami koktajlowymi i migdałami
Gotowanie ze stylem
Łosoś pieczony z pesto, pomidorkami koktajlowymi i migdałami
Składniki na 2 porcje:
- Łosoś:
- 300 filetu z łososia
- 3 łyżeczki pesto pomidorowego
- 7 pomidorków koktajlowych
- 30 g migdałów
- ½ łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
- Do dekoracji:
- garść świeżej rukoli
- Ziemniaki pieczone:
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- oregano suszone
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Łosoś:
- Migdały posiekać na drobno. Pomidorki koktajlowe umyć pod bieżącą wodą a następnie przekroić na połówki. Pesto wymieszać z cukrem pudrem.
- Rybę umyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego, poprószyć solą i pieprzem a następnie nanieść na nią równomiernie pesto za pomocą łyżeczki. Nałożyć pomidorki koktajlowe i posypać obficie posiekanymi migdałami.
- Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 °C przez 30 minut. Po wyjęciu przystroić świeżą rukolą.
- Ziemniaki zapiekane:
- Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, a następnie pokroić na mniejsze fragmenty. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 15 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, poprószyć solą oraz suszonym oregano.
- Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
- Moje rady:
- Aby jednocześnie przyrządzić ziemniaki zapiekane oraz rybę można wstawić do piekarnika 2 naczynia jednocześnie i piec
w temperaturze 150°C przez 35 minut.