Pizza z serem lazur
Gotowanie ze stylem
Bardzo oryginalny przepis na pizzę z dodatkiem dwóch rodzajów sera: mozzarelli oraz sera lazur z niebieską pleśnią. Suszone pomidory, kapary a także rukola bardzo dobrze komponują się ze sobą. Do pizzy można dodać różne rodzaje sosów, jednym z zaproponowanych przeze mnie jest przepis na sos pomidorowy, który najlepiej smakuje przyrządzony z domowych pomidorów.
Pizza z serem lazur, suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki 2 pizze:
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży
- Dodatkowo:
- 150 g sera tartego mozzarella
- 8 sztuk pomidorów suszonych w zalewie
- Kapary do dekoracji
- 100 g sera lazur z niebieską pleśnią
- Sos do pizzy:
- 400 g pomidorów bez skórki w puszce
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, oregano do smaku
Sposób przygotowania:
- Sos pomidorowy:
- Pomidory zblenderować na gładką masę z czosnkiem, oliwą, mlekiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto do pizzy:
- Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać. Następnie poprószyć całą powierzchnię 1 łyżką mąki, delikatnie wymieszać, następnie dodać prósząc jeszcze 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn przechowywać w ciepłym miejscu bez przeciągów pod przykryciem.
- Kiedy rozczyn wyrośnie dodać do niego mąkę początkowo całość mieszać za pomocą łyżki, następnie wyrabiać ciasto ręcznie (do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części. Stolnicę podsypać mąką z ciasta uformować kulką, następnie rozwałkować na kształt koła (najlepiej, aby koło miało wymiary takie jak forma do pieczenia).
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę nasmarować olejem, ułożyć na niej rozwałkowane ciasto, następnie nanieść 5 łyżek stołowych sosu pomidorowego i równomiernie rozsmarować po całości. Poprószyć mozzarellą, ułożyć ser lazur, pokrojone na części suszone pomidory oraz kapary.
- Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 5 minut (u mnie bez włączonego termoobiegu), następnie posypać ciasto większą ilością mozzarelli, wstawić ponownie do piekarnika i piec około 4 minut. Udekorować rukolą.