Minestrone alla Milanese
Gotowanie ze stylem
Minestrone alla Milanese
Składniki na 6 porcji:
- Wywar:
- 2-3 litry wody
- 200 g wołowiny
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 cebula średniej wielkości
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Pozostałe składniki:
- 2 marchwie
- 3 łodygi selera naciowego
- 100 g białej kapusty
- 1 ziemniak
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
- 1 cukinia
- 15 listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 80 g twardego sera np. bursztynu bądź rubinu
- sól i pieprz do smaku
- 200 g makaronu muszelki, małe (conchigliette)
Sposób przygotowania:
- Wywar:
- Do dużego garnka wlać wodę.
- Mięso oczyścić i opłukać. Marchew, cebulę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić na połówki i przełożyć wraz
z mięsem do garnka z wodą. Doprawić pieprzem i solą do smaku a następnie gotować na wolnym ogniu około
1,5 godziny. - Po tym czasie dodać dużą garść natki pietruszki i gotować jeszcze przez około 30 - 40 minut. Wywar można doprawić do smaku ponownie solą i pieprzem.
- Zupa:
- Marchew i ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obrać i grubo posiekać.
- Łodygi selera naciowego oraz cukinię pokroić w kostkę o boku 1 cm. Kapustę białą grubo poszykować.
- Przygotowane warzywa (marchew, cebulę, seler oraz kapustę białą) przełożyć do dużego garnka z 3 łyżkami oliwy i obsmażyć przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym dodać cukinię, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Podczas gotowania doprawić zupę solą oraz pieprzem do smaku.
- Dodać makaron i gotować przez 6 minut al dente mieszając co 2 minuty, następnie zdjąć garnek z ognia.
- Do oddzielnego naczynia przełożyć listki bazylii, czosnek i 10 łyżek wywaru z zupy, po czym zmiksować na gładką i jednolitą masę.
- Wlać papkę do garnka z zupą i zamieszać, sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Zupę minestrone podawać posypaną startym serem.