Minestrone alla Milanese

Minestrone alla Milanese

Minestrone alla Milanese

Składniki na 6 porcji:

    Wywar:
  • 2-3 litry wody
  • 200 g wołowiny
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 cebula średniej wielkości
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
    Pozostałe składniki:
  • 2 marchwie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100 g białej kapusty

  • 1 ziemniak
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
  • 1 cukinia
  • 15 listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g twardego sera np. bursztynu bądź rubinu
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g makaronu muszelki, małe (conchigliette)

Sposób przygotowania:

    Wywar:
  1. Do dużego garnka wlać wodę.
  2. Mięso oczyścić i opłukać. Marchew, cebulę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić na połówki i przełożyć wraz
    z mięsem do garnka z wodą. Doprawić pieprzem i solą do smaku a następnie gotować na wolnym ogniu około
    1,5 godziny.
  3. Po tym czasie dodać dużą garść natki pietruszki i gotować jeszcze przez około 30 - 40 minut. Wywar można doprawić do smaku ponownie solą i pieprzem.
    Zupa:
  1. Marchew i ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cebulę obrać i grubo posiekać.
  2. Łodygi selera naciowego oraz cukinię pokroić w kostkę o boku 1 cm. Kapustę białą grubo poszykować.
  3. Przygotowane warzywa (marchew, cebulę, seler oraz kapustę białą) przełożyć do dużego garnka z 3 łyżkami oliwy i obsmażyć przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym dodać cukinię, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Podczas gotowania doprawić zupę solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Dodać makaron i gotować przez 6 minut al dente mieszając co 2 minuty, następnie zdjąć garnek z ognia.
  5. Do oddzielnego naczynia przełożyć listki bazylii, czosnek i 10 łyżek wywaru z zupy, po czym zmiksować na gładką i jednolitą masę.
  6. Wlać papkę do garnka z zupą i zamieszać, sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem.
  7. Zupę minestrone podawać posypaną startym serem.

Minestrone alla MilaneseMinestrone alla Milanese

Zobacz także: