Panierowane szparagi w cieście francuskim
Gotowanie ze stylem
Sezon szparagowy jest już w pełni dlatego cieszę się, że w końcu postanowiłam zastosować kilka nowych receptur. Przepis na szparagi panierowane w cieście francuskim szybko stał się jednym z moich ulubionych. Chrupiące szparagi zapiekane w cieście francuskim z miodem, serem i szynką to według mnie idealne połączenie.
Szparagi panierowane w miodzie i bułce tartej zapiekane w cieście francuskim
Składniki na 8 sztuk:
- 275 g ciasta francuskiego
- 16 szparagów
- 8 plastrów szynki
- 1 białko jaja
- 4 łyżki stołowe bułki tartej
- 2 łyżki stołowe miodu,
- 30 g twardego sera (np. rubinu bądź bursztynu)
- ½ łyżeczki chilli
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Szparagi opłukać, odciąć łodyżki (po około 5 cm). Następnie każdy szparag nakłuć widelcem w kilku miejscach.
- Białko ubić mikserem na sztywną pianę.
- Na szparagi nałożyć równomiernie miód najlepiej za pomocą pędzelka, następnie obtoczyć w białku, bułce tartej i układać kolejno obok siebie na płaskim talerzu.
- Ciasto francuskie pokroić na 8 równych części. Na każdą część ciasta nakładać po przekątnej plaster wędliny oraz dwa szparagi, po czym zlepić rogi ciasta jak na zdjęciu.
- Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 12 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.