Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Gotowanie ze stylem
Makaron penne ze szpinakiem
Składniki na 3 porcje:
- 200 g makaronu penne
- 150 g mrożonego szpinaku w sosie serowym
- 4 – 5 ząbki czosnku
- ½ słoiczka suszonych pomidorów - 150 g
- 50 g twardego sera typu bursztyn bądź rubin
- oliwa z suszonych pomidorów
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozmrozić szpinak.
- Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w grube plastry czosnek a następnie dusić pod przykryciem 3-4 minuty.
- Dodać suszone pomidory oraz rozmrożony szpinak, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Całość dusić przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Na talerz nałożyć porcję ugotowanego makaronu, polać gotowym sosem i posypać startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.