Szarlotka

Zacznę od tego, że przepis na szarlotkę, który zamieszczam dzisiaj na blogu jest sprawdzony i na prawdę godny polecenia. Podstawą szarlotki oprócz jabłek jest ciasto kruche, które musi być wcześniej schłodzone w lodówce. Jabłka natomiast warto przygotować dzień wcześniej dla zaoszczędzenia cennego czasu. Bez wątpienia jest to najbardziej pracochłonny element przepisu. Szarlotka smakuje najlepiej podawana na ciepło z gałką lodów i posypana cukrem pudrem. Polecam!

Szarlotka z kruszonką i bezą

Szarlotka

Składniki :

    Jabłka:
  • 2,5 kg kwaśnych jabłek najlepiej antonówek
  • 6-7 g cynamonu mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
    Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła

    Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • 5 łyżek stołowych kaszy manny

Sposób przygotowania:

    Jabłka:
  1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić nożem na plastry.
  2. Na dnie garnka umieścić 50 g masła. Wyłożyć jabłka. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem stale mieszając. Po 20 minutach dodać do smaku cukier oraz cynamon. Następnie gotować mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozgotowania się jabłek. Przestudzić, ewentualnie zmiksować blenderem jeśli kawałki jabłek będą nadal zbyt duże.
    Ciasto:
  1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
    Beza:
  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier stale mieszając. Dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze placki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę wstawić do lodówki.
  2. Rozwałkowane ciasto na dnie formy posypać kaszą manną.
  3. Wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka. Na jabłka ubitą na sztywno pianę. Na pianę posypać kruszonkę (schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej).
  4. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 - 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni lub nakryć wierzch ciasta folią aluminiową.
  5. Po przestudzeniu poprószyć cukrem pudrem.

SzarlotkaSzarlotka

Zobacz także: