Drożdżowe ślimaki z konfiturą wiśniową i migdałami
Gotowanie ze stylem
W ostatnim czasie stale nachodzi mnie ochota na ciasto drożdżowe. Nie ukrywam więc, że w najbliższym czasie na blogu może pojawiać się coraz więcej drożdżowych przepisów. Moja propozycja na dziś to drożdżowe ślimaki z konfiturą wiśniową i migdałami polane cytrynowym lukrem. Dość proste do wykonania i bardzo oryginalne w smaku. Według mnie nadają się idealnie na niedzielny, popołudniowy deser.
Drożdżowe ciasto rozetowe z konfiturą wiśniową, migdałami i lukrem cytrynowym

Składniki :
- Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 100 g masła
- Nadzienie:
- 240 g konfitury wiśniowej
- 100 g posiekanych na drobno migdałów
- Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki stołowe soku z cytryny
- Dodatkowo:
- Masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie powinno być gorące). Dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
- Rozczyn przelać do miski, wbić jajko, dodać szklankę mąki, resztę cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 30 - 40 minut).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić na stolnicy rękoma podsypując nieco mąki.
- Tortownicę o średnicy 21 cm nasmarować masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć konfiturę wiśniową i równomiernie rozsmarować ją na całej powierzchni, oprószyć obficie posiekanymi migdałami.
- Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kilka plastrów o grubości 4 – 5 cm. Pokrojone ślimaki ułożyć
w tortownicy dość luźno obok siebie. - Piec około 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
- Lukier:
- Cukier puder wymieszać dokładnie z wyciśniętym sokiem z cytryny za pomocą łyżki. Następnie polać ciasto równomiernie lukrem.