Pasztet z łososia i szpinaku
Gotowanie ze stylem
Bardzo oryginalny przepis na pasztet ze świeżego łososia i szpinaku z sosem z czarnej porzeczki i pomarańczy. Szczerze mówiąc na początku nie byłam przekonana do tego przepisu, lecz kiedy już skosztowałam gotowego wyrobu bardzo szybko zmieniłam zdanie. Delikatny i aromatyczny a dodatkowo bardzo ładnie wygląda na stole. Wspaniałym uzupełnieniem pasztetu jest słodko kwaskowy sos z czarnej porzeczki i pomarańczy. Całość tworzy smaczny i zdrowy posiłek, który może służyć zarówno jako przekąska lub śniadanie.
Pasztet z łososia i szpinaku z sosem z czarnej porzeczki i soku z pomarańczy
Składniki :
- 250 g świeżego łososia
- 250 g mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- Sos porzeczkowy:
- 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
- sok z 1 pomarańczy
- mały wycięty pasek skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
- Szpinak wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksową o wymiarach 21 x 14 cm nasmarować masłem.
- Do naczynia przełożyć świeżego, oddzielonego od skóry łososia, rozmrożony szpinak, jajko oraz przyprawy. Zmiksować na gładka masę. Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i owinąć szczelnie z każdej strony folia aluminiową.
- Formę umieścić w brytfance wypełnionej do połowy wodą. Całość wstawić do piekarnika, piec minimum 1 godzinę, aż pasztet się zestali. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wstawić na całą noc do lodówki.
- Sos porzeczkowy:
- Do rondla przełożyć dżem z czarnej porzeczki, skórkę pomarańczową, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz ocet. Rondel ustawić na małym ogniu, po czym gotować całość przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Na koniec wyjąć skórkę z pomarańczy.
- Pasztet wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry i polać sosem z czarnej porzeczki.