Kapuśniak z ziemniakami
Gotowanie ze stylem
Pyszny, kwaśny i aromatyczny kapuśniak to propozycja w sam raz na chłodniejsze dni. Kapuśniak w moim wykonaniu jest mniej tłusty i zawiesisty. Jednak Ci, którzy preferują kapuśniak bardziej treściwy mogą razem z kapustą kwaszoną podsmażyć np. pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.
Kapuśniak z ziemniakami

Składniki na 4 porcje :
- 0,5 kg kapusty kwaszonej
- 1 szyja z indyka
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 seler korzeniowy
- 1 duża cebula
- 3,5 litra wody
- olej roślinny do smażenia
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 7-8 ziaren pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę, wrzucić szyję gotować 15 minut, następnie odlać wodę i wyjąć szyję.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć poszatkowaną kapustę kwaszoną.
- Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Do garnka przełożyć obgotowaną szyję, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz poszatkowane warzywa, a następnie wlać 3,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
- Dodać ziemniaki, gotować 20 minut, po czym dodać podsmażoną kapustę i gotować 30-40 minut.
- Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem.
- Moje uwagi:
- Jeśli lubicie zagaszoną zupę – możecie w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mąki i dodać ją do ugotowanej zupy, całość doprowadzić do wrzenia i gotowe.