Sałatka tzatziki z serem fetą i pomidorami
Gotowanie ze stylem
Sałatka z ziemniakami, kukurydzą, sosem tzatziki, fetą, pomidorami i bazylią
Składniki na 5 porcji:
- 1 opakowanie sera feta (około 270 g)
- ½ puszki kukurydzy (około 160 g)
- 3 pomidory
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka stołowa posiekanego na drobno koperku
- bazylia suszona
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka przyprawy tzatziki – lub mieszanki suszonych przypraw (kopru, cebuli oraz czosnku)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 18 minut. Po przestudzeniu pokroić w grube kwadraty o wymiarach (1,5cm x 1,5 cm) a następnie przełożyć na spód naczynia przeznaczonego na sałatkę.
- Koperek posiekać na drobno.
- W międzyczasie przygotować sos: do jednego naczynia dodać jogurt, majonez, posiekany koperek, nieco pieprzu oraz 1 płaską łyżeczkę przyprawy tzatziki lub mieszanki suszonych przypraw (kopru, cebuli oraz czosnku).
- Pokrojone ziemniaki zalać przygotowanym sosem.
- Kukurydzę odsączyć na sicie a następnie przełożyć do naczynia z ziemniakami jako drugą warstwę sałatki.
- Ser fetę pokroić w kwadraty o wymiarach (1,5 x 1,5 cm) a następnie przełożyć do pozostałych składników.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kwadraty, przełożyć do naczynia i posypać obficie suszoną bazylią.
- Moje rady:
- Sałatka ta stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych. Można podawać ją do szaszłyków oraz do potraw
z grilla.