Łosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimi
Gotowanie ze stylem
Letni jadłospis możemy skomponować z potraw pysznych a zarazem lekkich i pełnych finezji. Mają one bowiem cieszyć wszystkie nasze zmysły: nie tylko smaku i powonienia, ale również wzroku. Nabierzecie apetytu na szpinak, jeżeli nie będziecie go długo smażyć. Zielone listki świetnie smakują podawane z orzechami oraz czosnkiem. Soczysty i pachnący filet z łososia wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Zawsze powtarzam, że łosoś to ryba, dzięki której można odmienić smak wielu zwyczajnych potraw.
Łosoś zapiekany ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi
Składniki na 4 porcje:
- 600 g świeżego łososia
- 350 g liści szpinaku
- 200 g sera sałatkowego feta
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 pełna łyżka stołowa masła
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku opłukać, posiekać a następnie przesmażyć na maśle dodając posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli
i pieprzu. Pod koniec smażenia wrzucić pokrojony w kostkę ser, chwilę mieszać i odstawić z ognia. - Umyty i osuszony filet z łososia oprószyć solą i pieprzem, nałożyć na niego farsz szpinakowo – serowy i posypać orzechami.
- Filety włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 25 minut.
- Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem.