Wołowina z sosem śliwkowym

Przepis na wołowinę gotowaną w winie z aromatycznym sosem śliwkowym o bardzo oryginalnym smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu szczególnie kiedy dostępne są jeszcze śliwki. Jako dodatek do dania polecam surówkę ze świeżych warzyw np. z kapusty białej i marchwi. Sos śliwkowy idealnie komponuje się z różnymi gatunkami mięs, nie tylko z wołowiną, ma odpowiednią konsystencję a także wyraźny i charakterystyczny smak.

Wołowina w winie aromatycznym sosem śliwkowym

Wołowina z sosem śliwkowym

Składniki na 3-4 porcje:

    Wołowina:
  • 0,5 kg chudej wołowiny np. ligawy
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • mąka do oprószenia mięsa (około 1 łyżka stołowa)
  • 500 - 700 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
    Sos śliwkowy:
  • 80 dag świeżych śliwek węgierek z wydrążonymi pestkami
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 pełna łyżka stołowa miodu
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta chili
  • 1/2 szklanki zimnej wody
    Surówka z kapusty i marchwi:
  • 1/4 dużej lub 1/2 małej główki kapusty białej
  • 1 duża marchew lub 2 małe
  • 1 łyżeczka startej na drobnych oczkach tarki jarzynowej cebuli
  • 1 pełna łyżka stołowa majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, wyporcjować na grubość ok. 1 cm, następnie delikatnie rozbić każdą porcję, oprószyć z dwóch stron solą, pieprzem a także mąką.
  2. Mięso przełożyć do rondla, zalać winem oraz dodać tymianek. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, nie dłużej niż po 1 minucie na każdą ze stron. Następnie przełożyć mięso ponownie do rondla, ustawić rondel na wolnym ogniu, gotować około 1,5 – 2 godziny.
    Sos śliwkowy:
  1. Śliwki przełożyć do garnka, dodać cynamon, miód, ocet oraz szczyptę chili, zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać, a następnie przykryć pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowani się. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy śliwki będą już rozgotowane, sos przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
    Surówka z kapusty i marchwi:
  1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać a następnie poszatkować w maszynce na drobno. Marchew obrać i zmielić w maszynce na cieniutkie paski lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Wszystkie składniki (rozdrobnioną marchew, startą cebulę oraz poszatkowaną kapustę) wymieszać ze sobą w jednym naczyniu, dodać majonez, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki.
    Wykończenie:
  1. Ugotowane w marynacie mięso ułożyć na talerzu polewając je ciepłym sosem śliwkowym. Do dania można można zastosować takie dodatki jak gotowane ryż brązowy oraz surówkę z kapusty białej i marchwi.

Wołowina z sosem śliwkowym

Zobacz także: