Wołowina z sosem śliwkowym
Gotowanie ze stylem
Przepis na wołowinę gotowaną w winie z aromatycznym sosem śliwkowym o bardzo oryginalnym smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu szczególnie kiedy dostępne są jeszcze śliwki. Jako dodatek do dania polecam surówkę ze świeżych warzyw np. z kapusty białej i marchwi. Sos śliwkowy idealnie komponuje się z różnymi gatunkami mięs, nie tylko z wołowiną, ma odpowiednią konsystencję a także wyraźny i charakterystyczny smak.
Wołowina w winie aromatycznym sosem śliwkowym
Składniki na 3-4 porcje:
- Wołowina:
- 0,5 kg chudej wołowiny np. ligawy
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- mąka do oprószenia mięsa (około 1 łyżka stołowa)
- 500 - 700 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Sos śliwkowy:
- 80 dag świeżych śliwek węgierek z wydrążonymi pestkami
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- 1 pełna łyżka stołowa miodu
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- szczypta chili
- 1/2 szklanki zimnej wody
- Surówka z kapusty i marchwi:
- 1/4 dużej lub 1/2 małej główki kapusty białej
- 1 duża marchew lub 2 małe
- 1 łyżeczka startej na drobnych oczkach tarki jarzynowej cebuli
- 1 pełna łyżka stołowa majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać pod bieżącą wodą, wyporcjować na grubość ok. 1 cm, następnie delikatnie rozbić każdą porcję, oprószyć z dwóch stron solą, pieprzem a także mąką.
- Mięso przełożyć do rondla, zalać winem oraz dodać tymianek. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, nie dłużej niż po 1 minucie na każdą ze stron. Następnie przełożyć mięso ponownie do rondla, ustawić rondel na wolnym ogniu, gotować około 1,5 – 2 godziny.
- Sos śliwkowy:
- Śliwki przełożyć do garnka, dodać cynamon, miód, ocet oraz szczyptę chili, zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać, a następnie przykryć pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowani się. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy śliwki będą już rozgotowane, sos przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Surówka z kapusty i marchwi:
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać a następnie poszatkować w maszynce na drobno. Marchew obrać i zmielić w maszynce na cieniutkie paski lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Wszystkie składniki (rozdrobnioną marchew, startą cebulę oraz poszatkowaną kapustę) wymieszać ze sobą w jednym naczyniu, dodać majonez, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki.
- Wykończenie:
- Ugotowane w marynacie mięso ułożyć na talerzu polewając je ciepłym sosem śliwkowym. Do dania można można zastosować takie dodatki jak gotowane ryż brązowy oraz surówkę z kapusty białej i marchwi.