Sernik na zimno z truskawkami

Lato to idealny czas na desery. Sernik z truskawkową niespodzianką to doskonała propozycja na wszelkie spotkania okolicznościowe, przyjęcia rodzinne, urodziny bądź imieniny szczególnie podczas upalnych dni. Postawą jest czekoladowy biszkopt, delikatny krem oraz orzeźwiająca galaretka z owocami. Ten wyjątkowy deser nie tylko smakuje wybornie, ale również wygląda bardzo apetycznie.

Warstwowy sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki :

    Warstwa truskawkowa:
  • 500-600 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml wody
  • 1½ galaretki truskawkowej
    Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • masło bądź olej roślinny do posmarowania tortownicy
  • tortownica o średnicy 23 cm, może być większa
    Masa serowa:
  • 600 g białego sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru pudru
  • 100 ml wrzącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

    Warstwa truskawkowa:
  1. Truskawki odszypułkować a następnie zblenderować na gładką masę. W 150 ml wrzącej wody rozpuścić
    1 ½ galaretki truskawkowej, przelać do truskawek i wymieszać. Nie należy dodawać grudek galaretki, tylko klarowny roztwór.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową tak, by brzegi wystawały poza jej pierścień. Przelać masę truskawkową, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Biszkopt:
  1. Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.
  3. Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami przesiane suche składniki cały czas delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę i piec 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie. Uchylić drzwiczki piekarnia
    i pozostawić w nim ciasto, aż do całkowitego wystygnięcia.
    Masa serowa:
  1. W 100 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Mieszać intensywnie, aż do uzyskania klarownego roztworu bez widocznych grudek.
  2. Ser biały przełożyć do miski wraz z cukrem, serkiem mascarpone oraz jogurtem, po czym zmiksować na gładką masę. Następnie delikatnie wlać przestudzoną żelatynę i mieszać jeszcze około 4 minuty. Masę serową podzielić na 2 części ( ⅓ i ⅔).
  3. Warstwę truskawkową delikatnie wyjąć z tortownicy.
  4. Na biszkopt przelać ⅓ masy serowej i równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni. Na środek nałożyć krążek z masą truskawkową, a następnie uzupełnić boki oraz pokryć wierzch pozostałą ilością masy serowej. Wygładzić za pomocą łopatki i wstawić do lodówki na 5-6 godzin a najlepiej na całą noc.
  5. Sernik podawać udekorowany truskawkami.
    Moje rady:
  1. Krążek truskawkowy możemy wykonać wieczorem dnia pierwszego. Kolejnego dnia pieczemy ciasto, studzimy je a następnie pod koniec dnia wykańczamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc i gotowe.

Sernik na zimno z truskawkamiSernik na zimno z truskawkamiSernik na zimno z truskawkami

Zobacz także: