Sernik na zimno z truskawkami
Gotowanie ze stylem
Lato to idealny czas na desery. Sernik z truskawkową niespodzianką to doskonała propozycja na wszelkie spotkania okolicznościowe, przyjęcia rodzinne, urodziny bądź imieniny szczególnie podczas upalnych dni. Postawą jest czekoladowy biszkopt, delikatny krem oraz orzeźwiająca galaretka z owocami. Ten wyjątkowy deser nie tylko smakuje wybornie, ale również wygląda bardzo apetycznie.
Warstwowy sernik na zimno z truskawkami
Składniki :
- Warstwa truskawkowa:
- 500-600 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml wody
- 1½ galaretki truskawkowej
- Biszkopt:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- masło bądź olej roślinny do posmarowania tortownicy
- tortownica o średnicy 23 cm, może być większa
- Masa serowa:
- 600 g białego sera twarogowego
- 250 g serka mascarpone
- 180 g jogurtu naturalnego
- 120 g cukru pudru
- 100 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Warstwa truskawkowa:
- Truskawki odszypułkować a następnie zblenderować na gładką masę. W 150 ml wrzącej wody rozpuścić
1 ½ galaretki truskawkowej, przelać do truskawek i wymieszać. Nie należy dodawać grudek galaretki, tylko klarowny roztwór. - Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową tak, by brzegi wystawały poza jej pierścień. Przelać masę truskawkową, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Biszkopt:
- Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.
- Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami przesiane suche składniki cały czas delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę i piec 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie. Uchylić drzwiczki piekarnia
i pozostawić w nim ciasto, aż do całkowitego wystygnięcia.
- Masa serowa:
- W 100 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Mieszać intensywnie, aż do uzyskania klarownego roztworu bez widocznych grudek.
- Ser biały przełożyć do miski wraz z cukrem, serkiem mascarpone oraz jogurtem, po czym zmiksować na gładką masę. Następnie delikatnie wlać przestudzoną żelatynę i mieszać jeszcze około 4 minuty. Masę serową podzielić na 2 części ( ⅓ i ⅔).
- Warstwę truskawkową delikatnie wyjąć z tortownicy.
- Na biszkopt przelać ⅓ masy serowej i równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni. Na środek nałożyć krążek z masą truskawkową, a następnie uzupełnić boki oraz pokryć wierzch pozostałą ilością masy serowej. Wygładzić za pomocą łopatki i wstawić do lodówki na 5-6 godzin a najlepiej na całą noc.
- Sernik podawać udekorowany truskawkami.
- Moje rady:
- Krążek truskawkowy możemy wykonać wieczorem dnia pierwszego. Kolejnego dnia pieczemy ciasto, studzimy je a następnie pod koniec dnia wykańczamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc i gotowe.