Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pierwsza tura sezonu na rabarbar zbliża się ku końcowi, dobra wiadomość jest jednak taka, że za chwilę rozpocznie się w pełni sezon truskawkowy. Dziś przedstawiam przepis na ciasto z nadzieniem rabarbarowo – truskawkowym. Szybkie, niewymagające i proste do wykonania ciasto owocowe na kruchym spodzie. Słodka kruszonka z dodatkiem cukru pudru doskonale komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam jako dodatek do porannej kawy.

Ciasto z nadzieniem rabarbarowym i słodką kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki :

    Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
  • 150 g dżemu truskawkowego
  • 5 łyżek cukru

    Kruszonka:
  • 100 g schłodzonego masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
    Dodatkowo:
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • forma do pieczenia o wymiarach 22-36 cm
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

    Ciasto kruche:
  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagnieść ciasto
    w jednolitą kulę. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  2. Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.
  3. Kruszonka: Mąkę przełożyć do miski, dodać cukier oraz masło. Następnie rozcierać ręką, aż do całkowitego połączenia się składników i pojawienia się drobnych grudek ciasta.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wypełnić rozwałkowanym ciastem, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
  2. Po przestudzeniu ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
    Moje rady:
  1. Z pozostałych białek jaj można wykonać bezę pod kruszonkę miksując na sztywną pianę białka z 3/4 szklanki cukru. Ciasto będzie wówczas bardziej urozmaicone.

Ciasto z rabarbarem i kruszonkąCiasto z rabarbarem i kruszonką

Zobacz także: