Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Gotowanie ze stylem
Pierwsza tura sezonu na rabarbar zbliża się ku końcowi, dobra wiadomość jest jednak taka, że za chwilę rozpocznie się w pełni sezon truskawkowy. Dziś przedstawiam przepis na ciasto z nadzieniem rabarbarowo – truskawkowym. Szybkie, niewymagające i proste do wykonania ciasto owocowe na kruchym spodzie. Słodka kruszonka z dodatkiem cukru pudru doskonale komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam jako dodatek do porannej kawy.
Ciasto z nadzieniem rabarbarowym i słodką kruszonką
Składniki :
- Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
- 150 g dżemu truskawkowego
- 5 łyżek cukru
- Kruszonka:
- 100 g schłodzonego masła
- 5 łyżeczek cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 2 pełne łyżki kaszy manny
- forma do pieczenia o wymiarach 22-36 cm
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Ciasto kruche:
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagnieść ciasto
w jednolitą kulę. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. - Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.
- Kruszonka: Mąkę przełożyć do miski, dodać cukier oraz masło. Następnie rozcierać ręką, aż do całkowitego połączenia się składników i pojawienia się drobnych grudek ciasta.
- Wykończenie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wypełnić rozwałkowanym ciastem, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
- Po przestudzeniu ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
- Moje rady:
- Z pozostałych białek jaj można wykonać bezę pod kruszonkę miksując na sztywną pianę białka z 3/4 szklanki cukru. Ciasto będzie wówczas bardziej urozmaicone.