Schab z musztardą francuską

Ostatnio postanowiłam wypróbować nową recepturę na schab zapiekany z pieczarkami i musztardą francuską, przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Zamiast pieczarek do schabu możemy dodać np. ugotowane grzyby leśne takie jak borowiki. Smacznym i zdrowym pomysłem jest również zastosowanie jako dodatku kaszy gryczanej niepalonej z posiekaną na drobno natką pietruszki.

Schab z musztardą francuską i pieczarkami

Schab z musztardą francuską

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • pieczarki
  • 1 opakowanie musztardy francuskiej
  • szklanka białego wytrawnego wina (polecam madeire) lub piwo niepasteryzowane
  • papryka słodka mielona
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie śmietany 12%
  • Dodatki: kasza gryczana niepalona wymieszana z posiekaną na drobno natką pietruszki oraz sałatka z kalarepy

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 – 1,5 cm. Następnie każdy plaster rozbić tłuczkiem do mięsa po obu stronach. Doprawić solą i pieprzem z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Każdy kotlet powinien być ułożony obok siebie.
  2. Kotlety poprószyć dużą ilością słodkiej papryki w proszku.
  3. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Następnie wymieszać całość ze śmietaną i ułożyć na kotletach schabowych. Do naczynia dodać wino lub piwo i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  4. Całość zapiec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Moje uwagi:
  1. Jako dodatki do kotletów zapiekanych z pieczarkami możemy użyć np. kaszę gryczaną niepaloną wymieszaną z posiekaną na drobno natką pietruszki oraz surówkę ze świeżych warzyw.

Schab z musztardą francuskąSchab z musztardą francuską

Zobacz także: