Beza z mascarpone
Gotowanie ze stylem
Beza z mascarpone i pomarańczami
Składniki na 5 porcji:
- Beza:
- 5 białek jaj
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- Krem:
- serek mascarpone 250 g
- 1 żółtko
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- Wykończenie:
- 1 duża pomarańcza lub inne owoce np. truskawki
Sposób przygotowania:
- Beza:
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę mikserem.
- Dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ubijać na zmniejszonych obrotach miksera aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
- Piekarnik rozgrzać do 120°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie nakładać delikatnie pianę za pomocą łyżki tworząc ciekawe, finezyjne kształty. Na jedną bezę przypada około 3 łyżki stołowe ubitej piany. Wstawić bezy do piekarnika i piec przez około 30 minut bez termoobiegu, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na około 2 godziny.
- Krem mascarpone:
- Serek mascarpone wymieszać w misce wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem - około 3 minuty za pomocą miksera.
- Dekoracja:
- Bezę udekorować owocami o lekko kwaśnym posmaku, który zrównoważy słodki smak kremu. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi bądź truskawki.