Zupa cebulowa

Pyszna zupa cebulowa podawana z grzankami i serem. Słodka i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Potrawa kuchni francuskiej przyrządzana na bazie bulionu warzywnego oraz podsmażanej cebuli z dodatkiem grzanek i sera. Receptura jest bardzo prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy. Choć podczas obierania cebuli nie było łatwo, to smak zupy zdecydowanie wynagrodził mi wylane łzy. Polecam!

Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje:

    Bulion warzywny:
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • sól i pieprz
    Dodatkowo:
  • 1 kg cebul
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej

  • 100 g startego sera (bursztyn, rubin bądź ementaler)
  • 1 bagietka
  • 1 ząbek startego czosnku
  • masło do posmarowania bagietki

Sposób przygotowania:

    Bulion warzywny:
  1. Obraną marchew, pietruszkę, seler oraz czosnek wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać por, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Gotować 20-25 minut pod przykryciem.
  2. Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, po czym smażyć na średnim ogniu około 15 minut, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. Do rondla wlać 1-1,5 litra bulionu warzywnego i gotować około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą
    i pieprzem do smaku.
  4. Pokroić bagietkę, każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem oraz natrzeć czosnkiem, przełożyć do formy i zapiec
    w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  5. Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, nałożyć po dwie kromki bagietki i posypać startym serem. Następnie wstawić naczynia do piekarnika i podgrzewać w temperaturze 150 stopni przez 6 minut. Ser powinien być lekko zrumieniony. Podawać na ciepło.

Zupa cebulowaZupa cebulowa

Zobacz także: