Kotlety rybne
Gotowanie ze stylem
Zamiast tłustego mięsa na obiad możemy zaserwować aromatyczne kotlety rybne z mielonego mintaja. Warto poeksperymentować ze składnikami, dodając więcej sosu sojowego, suszonego imbiru lub świeżych ziół np. miętę, szałwię, rozmaryn i koperek. Kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie tylko obtoczyć w bułce tartej, usmażyć i podawać na obiad. Jako dodatki do kotletów polecam gotowane ziemniaki posypane suszonym oregano oraz sałatkę z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.
Kotlety rybne z mintajem ze szczypiorkiem, suszonym imbirem i sosem sojowym
Składniki :
- 350 g mrożonego mintaja
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- pieprz do smaku
- 3 łyżki stołowe bułki tartej plus do obtoczenia kotletów
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę namoczyć w mleku.
- Cebulę posiekać na drobno.
- Rozmrożonego mintaja zmielić w maszynce do mięsa. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać jajko, sos sojowy, posiekany szczypiorek, cebulę oraz kajzerkę i starannie wymieszać ręką.
- Dodć suszoną bazylię, imbir, pieprz, odrobinę soli oraz 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut. Konsystencja kotletów powinna być dość zwarta.
- Następnie zwilżyć ręce wodą i ulepić 8 kotlecików. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Kotlety smażyć z dwóch stron, aż będą złociste (po 2 minuty na każdą ze stron). Podawać na gorąco.