Barszcz z grzybami
Gotowanie ze stylem
Podstawą przepisu na barszcz jest wywar z suszonych grzybów, ziemniaki, zakwas i przyprawy. Smak zupy powstaje z połączenia naturalnych składników. Przekrojone na połówki bądź ćwiartki jajka układane są na talerzach i zalewane przygotowanym barszczem.
Barszcz z suszonymi grzybami
Składniki :
- 3 litry wody
- 5-6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 7 grzybów suszonych np. prawdziwków
- zakwas żytni*
- jajka ugotowane na twardo i podzielone na połówki bądź ćwiartki – opcjonalnie
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
- *Zakwas: do słoika wlać 400 ml letniej wody oraz dodać tyle mąki żytniej, by mieszanina miała gęstość śmietany. Odstawić na minimum 3 dni do sfermentowania. W tym czasie zakwas należy raz dziennie wymieszać.
- Grzyby wyparzyć we wrzącej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami wody, gotować przez 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować 15 minut.
- Przygotowany zakwas dokładnie wymieszać a następnie przetrzeć przez sito około 1 szklankę bezpośrednio do miseczki. Dodać do wywaru i dokładnie wymieszać.
- Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Jajka wrzucić w skorupkach do osolonej wrzącej wody na 9 minut. Zestawić garnek z ognia, zalać zimną wodą. Skorupki jajek rozbić i pozostawić w garnku do ostygnięcia. Następnie obrać jajka ze skorupek. Pokroić w połówki bądź w ćwiartki i dodać do barszczu.