Pesto bazyliowo-pietruszkowe
Gotowanie ze stylem
Pesto to prawdziwy włoski klasyk. Zielony sos, którego głównym składnikiem jest natka pietruszki oraz świeża bazylia. Przepis ten polecam szczególnie jako dodatek do sałatek. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował – koniecznie musi nadrobić zaległości!
Pesto bazyliowo-pietruszkowe
Składniki :
- ½ pęczka natki pietruszki
- 20 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka stołowa bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich bądź nerkowca
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksować oliwę z orzechami (można je wcześniej posiekać), miodem, pietruszką, bazylią, czosnkiem i sokiem
z cytryny. - Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Podawać jako dodatek do surówek bądź sałatek.