Pani Walewska
Gotowanie ze stylem
Ciasto Pani Walewska funkcjonujące również pod nazwą Pychotka to ciekawe połączenie ciasta kruchego z dżemem, masą budyniową oraz bezą. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą. Co ciekawe modyfikacje tego przepisu są bardzo mało znane, znalazłam jedynie rozbieżności pomiędzy składnikami masy budyniowej w zbirach przepisów książkowych i na różnych blogach kulinarnych. Polecam gorąco, bo ciasto jest na prawdę pyszne.
Pani Walewska z bezą, masą budyniową i dżemem z aronii
Składniki :
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, aronii bądź wiśni
- Bezy:
- 5 białek jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 250 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Dodatkowo:
- forma do pieczenia ciasta o wymiarach 23 x 34 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Do miski wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło
i posiekać razem z mąką. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka, po czym zagnieść ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części
i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować dżemem i piec przez 15 minut w temperaturze 170°C.
- Bezy:
- Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
i ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać posiekane na drobno orzechy i delikatnie wymieszać - Pianę równomiernie rozprowadzić na 2 warstwach upieczonego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut
w temperaturze 150°C.
- Masa budyniowa:
- Żółtka wymieszać w misce wraz z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną. Do rondla wlać mleko i podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodawać stopniowo rozrobione żółtka i mieszać intensywnie, aż masa stanie się gęsta. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Masło zmiksować z masą budyniową. Następnie nałożyć masę na jeden z upieczonych placów (bezpośrednio na bezę), przykryć drugim plackiem i odstawić.
- Ciasto smakuje najlepiej podawane na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.